Skoncentrowany Dabinett
#11
Kwasowość Dabinett'a jest bardzo niska - rzędu 2g/L. Żeby zrobić pijalną jednoodmianówkę trzeba dokwasić. Poza tym dokwasić też trzeba ez względu na pH - nie powinno się fermentować nastawu o pH powyżej 4, a taki mało kwaśny sok ma wyższe. Producent zaleca rozcieńczenie 1:6, czyli 5L koncentratu + 30L wody. Ja dodałem mniej wody i nastaw miał taki trochę karmelizowany zapach. Fermentacja dopiero co ruszyła, więc za wcześnie żeby coś powiedzieć o cydrze. 

Ale tak ogólnie, to robienie koncentratu jabłkowego jest bardzo dobrze poznaną dziedziną - bardzo dużo jest soków z koncentratów, dużo cydrów również jest z koncentratów - jak nie wiesz, to nie poznasz. Robiłem cydry z koncentratów wcześniej i nie miałem zastrzeżeń.

Tutaj jest karta z danymi tego koncentratu:

.pdf   BAC-Product-specification-Bittersweet-concentrate-CIDER-2022.pdf (Rozmiar: 702,7 KB / Pobrań: 0)

Producent zaleca mieszanie z odmianami deserowymi, w różnych proporcjach. Więc jak najbardziej jako do Prince'a możesz go użyć.

Teoretycznie koncentrat ma tak dużo cukru, że nie powinien się psuć - ja mam jakieś ponapoczynane koncentraty Pureny które od roku stoją w garażu i nic im nie dolega. Ale na tym koncentracie była bardzo krótka data przydatności - właściwie to chyba listopad 2024, jeśli dobrze pamiętam.
Odpowiedz
#12
(2024-11-09 05:15 PM)karlik napisał(a): Jak to policzyć to wcale nie tak drogo; sok z Princea wyszedł mnie około 6 zł/litr. Tu mamy bez roboty , no i nie ma co porównywać Dabinetta z Princem...( przynajmniej tak myślę Smile). Raczej kupię z ciekawości, ale mam kilka pytań:
1. Z Dabinetta robią jednoodmianowy cydr; rozumiem że biorąc pod uwagę niski poziom kwasowości nie znaczy to bez ingerencji ( bez dokwaszania )?
2. Jak oni robią ten koncentrat? Czy po dodaniu wody nie ma jakichś smaków karmelowych, kompotowych? Inaczej na ile taki sok z koncentratu jest tożsamy z sokiem bezpośrednio wyciskanym z jabłek?
3.Chciałbym część użyć jako "słodzika" do Princea, który kupiłem, bo całkowicie wysłodzony ma tylko niecałe 12 Brix ( mierzone refraktometrem ). Co Wy na to?
4. Czy partia która do Ciebie dotarła miała podaną kwasowość?
5. Jak długo to cudo może stać? zakładam że przy takiej zawartości cukru jest niezniszczalne.
pozdrawiam Karol

Karol, mnie też bardzo kusi ten sok...
Nie wiem jak będzie z jakością, bo soki NFC są lepsze niż te z koncentratu. Ale tutaj jest surowiec najwyższego gatunku, więc może to da dużo lepsze rezultaty...

Najlepiej by było dokwasić kwaśny sokiem (tak jak Bartek opisał - Antonówka, albo jakaś Reneta)

PS. Może byśmy wspólnie zamówili po 5 l baniaczku? Byłoby raźniej i na wysyłce taniej?
Odpowiedz
#13
Ok. Napisałem wiadomość prywatną
Odpowiedz
#14
No i mnie kusi...
Jakbym mogła się podłączyć pod kolejne 5l, to będę zobowiązana Smile
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
#15
OK, odebrałem wiadomości.
Podejmę się zorganizowania dostawy dla Wszystkich.
Odpowiedz
#16
No więc tak:
Napisałem 2x maila i próbowałem 2x zadzwonić - ale bez efektu. Nikt nie odpisuje, nikt nie odbiera. Chciałem się dowiedzieć o tą dostawę.
Zamówiłem 3 x 5l baniaczki przez stronę. Zobaczymy co się dalej stanie...
Odpowiedz
#17
Dzięki za info. Zatem czekamy. Smile
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz
#18
Ok. Czekamy przebierając nóżkami...
Odpowiedz


Skocz do: