Kolory jednoodmianówek
#11
Ja w tym roku trochę z przymusu testuję przerób na standardowy - zadanie drożdży w temp 15-17stC fermentacja jak leci - ok. 2 tygodnie i na tym leży 4-8 tygodni bez mieszania. Potem nastąpi zlanie znad osadu klarowanie do marca i w butelki - w maju gotowy do degustacji. 

Jedną beczkę może spróbuję mieszać na grubym osadzie , she to w przyszłym roku jak się ogarniemy na cydrowni.
Odpowiedz
#12
W teorii najlepiej by było przefermentować do końca.
Zlać szybko z nad pierwszego, grubego osadu.
Przeleć taki mleczno-mętnawy jeszcze cydr pod korek do balonu.
I tak zostawić, mieszać osad np. prętem nierdzewnym.
I tak może leżakować.
Zakładając oczywiście, że jest czysty aromatycznie i smakowo, bez infekcji.
Ja tak trzymałem do 8miu miesięcy i nic złego się nie wydarzyło.
Odpowiedz


Skocz do: