2024-01-01 10:53 AM
Ciekawa wizualizacja rozkładu polifenoli w jabłkach:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9697562/
[Obrazek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article...7-g002.jpg]
Distribution of phenolic compounds in apple fruit, according to Feng et al. [49]. TPC—total phenolic content; DW—dry weight.
49. Feng S., Yi J., Li X., Wu X., Zhao Y., Ma Y., Bi J. Systematic Review of Phenolic Compounds in Apple Fruits: Compositions, Distribution, Absorption, Metabolism, and Processing Stability. J. Agric. Food Chem. 2021;69:7–27. doi: 10.1021/acs.jafc.0c05481. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
Na pierwszy rzut oka, w skórkach jest kilkakrotnie więcej polifenoli niż w miąższu, a w pestkach 20-kilku krotnie. ALE tutaj chodzi o zawartość w 100g suchej masy, a nie w całych owocach! Jeśli przyjąć, że skórki stanowią ~10% masy owocu a pestki powiedzmy 4%, to proporcje polifenoli dla całego jabłka zaczynają wyglądać całkowicie inaczej:
1. większość polifenoli jest w miąższu
2. skórki zawierają około połowę tego co miąższ
3. pestki zawierają więcej niż skórki, ale wciąż mniej niż miąższ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9697562/
[Obrazek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article...7-g002.jpg]
Distribution of phenolic compounds in apple fruit, according to Feng et al. [49]. TPC—total phenolic content; DW—dry weight.
49. Feng S., Yi J., Li X., Wu X., Zhao Y., Ma Y., Bi J. Systematic Review of Phenolic Compounds in Apple Fruits: Compositions, Distribution, Absorption, Metabolism, and Processing Stability. J. Agric. Food Chem. 2021;69:7–27. doi: 10.1021/acs.jafc.0c05481. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
Na pierwszy rzut oka, w skórkach jest kilkakrotnie więcej polifenoli niż w miąższu, a w pestkach 20-kilku krotnie. ALE tutaj chodzi o zawartość w 100g suchej masy, a nie w całych owocach! Jeśli przyjąć, że skórki stanowią ~10% masy owocu a pestki powiedzmy 4%, to proporcje polifenoli dla całego jabłka zaczynają wyglądać całkowicie inaczej:
1. większość polifenoli jest w miąższu
2. skórki zawierają około połowę tego co miąższ
3. pestki zawierają więcej niż skórki, ale wciąż mniej niż miąższ