Pektoenzym kiedy dodawać?
#31
O łał! Dziękuję bardzo Zbyszku za ten pomysł. Nie sądziłem, że ma sens jeszcze bardziej podkręcać dawkę enzymu. Zrobię w takim razie próbę np na 300% normy.

Sok nr 4 wylądował wczoraj na balkonie (nie chciałem ryzykować zepsucia), ale wydaje mi się że podczas przenoszenia się lekko wzburzył i już w szczycie zmętniła się ta przezroczysta frakcja. Dodatkowo trochę tych "farfocli" widziałem, że opadało na dno. Przyjrzę się temu jeszcze wieczorem.

Bartku, przy okazji dziękuję za przesyłkę, widziałem, że jest już w drodze.
Jak dojdzie, zrobię też próbę na Twoim Klerjus.
Pozdrowienia!
Odpowiedz
#32
Cześć Wam!

Wracam z kolejnym updatem sytuacji:

16.11 Po południu - próbkę 3. i 4. wystawiłem w chłodne miejsce. Powoli czapa w 4. zaczęła opadać a cały nastaw zaczął nieco mętnieć. 

17.11 Po południu - idąc za tropem ZbyszkaTW robię próbkę 5. do której dodaję 300% (1,5g/L) zwykłej Pektolazy (już bez CaCl2)

18.11 Po południu - do próbki 5. dodaję uwodniony 24h i dobrze rozmieszany blenderem bentonit (1g/L), widać już po kilku godzinach że część osadu znów leci na dno, część wędruje do góry (mimo braku dodatku CaCl2)

w próbce 3. nie zaszły już żadne większe zmiany, próbka 4. zrzuciła całą czapę na dno, jej mętność oceniam na zbliżoną, może ciut mniej mętną od 3. Między nimi różnica jest w formie osadu na dnie, w 4. widać, że jest on taki bardziej "ziarnisty" i zwarty. Będę je trzymał już dalej w lodówce do zakończenia eksperymentu.
               

Robię jeszcze 2 próbki 6. i 7. z enzymem KlerJus (Dziękuję Bartku!). Dawka, którą napisałeś na opakowaniu Bartku to 5ml/100L, także rozrabiam 0,5ml KlerJus w 10ml wody (żeby łatwiej było mi odmierzyć dawkę 0,05ml/L i 300% czyli 0,15ml/L). Dodaję po 1ml i 3ml takiego roztworu do próbek (też już bez CaCl2). Odstawiam je na 24h w ciepłe miejsce po czym jutro dodam uwodniony bentonit i zrobię finalny raport Smile
       

edit 21.11 (update i podsumowanie)

19.11 Po południudo próbek 6. i 7. dodaję bentonit w dawce 1g/L

20.11 Zakończenie eksperymentu

   

Wnioski:
Widać zdecydowanie, że udało się osiągnąć zamierzony efekt w próbce nr 7. gdzie dałem 300% dawki enzymu KlerJus (0,15ml/L) oraz po 24h 1g/L bentonitu. W każdej z próbek wytworzyła się niewielka czapka pektynowa, która z czasem powoli opada na dno. Wydaje mi się, że to też bardziej kwestia natlenienia soku, spienienia go podczas mieszania (blendowania z bentonitem) wywołała unoszenie się pektyn częściowo ku górze.

Dodatkowo zrobiłem jeszcze próbkę 8. analogiczną do 5. ze zwykłą Pektolazą, ale w dawce 600% - nie przyniosło to żadnej różnicy, między klarownością tych 2 próbek. Wniosek jest taki, że nie tylko ilość, ale też jakość i typ konkretnego enzymu robi tu największą robotę.

Poza tym co ciekawe we wszystkich ostatnich próbkach po kilku dniach w temp. pokojowej sok się nagazował, po odkręceniu było lekkie syknięcie, jakby rozpoczynała się fermentacja. Miało to miejsce w nowych butelkach po wodzie mineralnej, więc ryzyko starych drożdży na ściankach naczynia było zminimalizowane do zera. Znaczyłoby to, że pasteryzacja jednak nie zabiła wszystkich drożdży, a one podjęły ochoczo pracę.

Podsumowanie:
- dodatek niewielkich ilości CaCl2 (0,02g/L) ma znikomy wpływ na działanie enzymów pektolitycznych, dopiero większe dawki (np. 0,05g/L) wywołują jakieś zmiany, ale podobno jest to już wyczuwalne w smaku więc dalej nie eksplorowałem tego działania
- najlepsza metoda klarowania pasteryzowanego soku to KlerJus (0,15ml/L) 24h w temperaturze pokojowej, a następnie dodany bardzo dobrze uwodniony i rozmieszany bentonit (1g/L). Po kolejnych 12-24h efekt się stabilizuje i można zlewać znad wytworzonego osadu.


Bartku, na sam koniec w takim razie chciałbym zapytać gdzie najlepiej i najkorzystniej mogę nabyć ten enzym? Smile

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc w moim doświadczeniu!
Odpowiedz
#33
Hej,

Wracam znów z tematem gdyż zgodnie z ostatnim postem zrobiłem większą próbkę na soku 5L. Zastosowałem również tu procedurę składającą się z KlerJus (0,15ml/L) -> 24h -> Bentonit (1g/L). Po kolejnych 24h sok wyglądał tak:
       

Nie jest to idealny klar, ale biorąc pod uwagę moje poprzednie nastawy, jest to zdecydowanie najbliższy ideałowi efekt.

Dziękuję raz jeszcze Bartku za przesyłkę i podbijam pytanie, gdzie najkorzystniej mogę dostać ten enzym już na przyszłość?

Pozdrowienia!
Odpowiedz
#34
Ja zamawiam od producenta:

.pdf   CIDER PRODUCTS PRICES 01 07 2025.pdf (Rozmiar: 130,87 KB / Pobrań: 3)
Odpowiedz


Skocz do: