Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2020 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: ZG
Cześć! Aktualnie jestem na etapie budowy prasy warstwowej, ale mam dylemat jakiej wielkości powinny być przekładki.
Taca będzie 40x40cm, przekładki 35x35?
Trochę jest z nimi roboty, a jak już zrobię ciężko będzie poprawić. Jakieś sugestie?
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Dołączył: 2018 Sep
Reputacja:
0
Lokalizacja: Mazury
(2020-11-18 12:31 PM)sziszi napisał(a): Cześć! Aktualnie jestem na etapie budowy prasy warstwowej, ale mam dylemat jakiej wielkości powinny być przekładki.
Taca będzie 40x40cm, przekładki 35x35?
Trochę jest z nimi roboty, a jak już zrobię ciężko będzie poprawić. Jakieś sugestie? W mojej prasie taca ma 55x65 cm, przekładki 43x53 cm, używam jej już kilka sezonów (ponad 2 tys. litrów wyciśniętego soku), jest to dość duży zapas wymiaru tacy, u Ciebie zapas po 2,5 cm z każdej strony nie wiem czy nie będzie za mało, dla pewności zmniejszyłbym przekładki na o 1-2 cm lub zwiększył wymiar tacy. Z czego będziesz robił przekładki? Moje zrobiłem z listewek drewnianych gr. 1 cm szer. 2,5 cm, klejone wikolem, z kolei tak jak u Bartka wykonane z HDPE na pewno będą łatwiejsze w myciu lecz droższe w wykonaniu.
Liczba postów: 648
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Jakbym robił prasę jeszcze raz, na pewno zrobiłbym większą tacę w stosunku do przekładek. Obecnie mam ~2cm z zapasu po bokach i to jest zdecydowanie za mało. Myślę, że warto byłoby zostawić co najmniej 5cm z każdej strony, jeśli nie 10cm.
Chodzi o to, że warstwy zawsze pływają nieco na boki i jeśli masz za mało miejsca na tacy to czasem kończy się tak, że sok z górnych warstw zaczyna kapać poza obręb. A jak się bardzo porozjeżdża to dolne przekładki, które początkowo są ponad tacą, schodząc niżej zawadzają o jej ściany i trzeba poprawiać, żeby weszły do środka. Spodnia podkładka się nie przemieszcza, więc nie musisz mieć podparcia pod całą tacą - tylko na środku, tam gdzie będziesz kładł przekładkę.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2020 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: ZG
Dziękuję za rady.
Zastanawiam się nad zrobieniem przekładek ze sklejki spożywczej, w której wywiercę otwory albo zlecę zrobienie szczelin laserowo.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2020 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: ZG
2020-11-20 12:38 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-20 12:39 PM przez sziszi.)
A to zdjęcie ramy. Coś pomieszałem z rozmiarem podstawa to 50x50cm, czyli mam nieco większy zapas.
https://photos.app.goo.gl/qMiYxCpj52cVMT8N7
Liczba postów: 648
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Jaki do tego planujesz przykładać docisk? Próbowałeś już jak reaguje konstrukcja?
Z tymi przekładkami, to one mają ułatwić sokowi uciekanie na boki, pomiędzy warstwami - stąd robi się kratki, w których są kanały wzdłuż i w poprzek. Same otwory w przekładkach niewiele tutaj pomogą, moim zdaniem. Widziałem, że niektórzy w charakterze przekładek używają pełnych plastrów, więc może w pierwszej wersji spróbuj tak - zawsze możesz potem powiercić. Możesz też wziąć nie-spożywczą sklejkę i pomalować Famoksyd'em - łatwiej będzie się myło, ale też będą trochę bardziej śliskie od surowej sklejki, więc warstwy mogą bardziej suwać się na boki. Chociaż nie wiem w sumie jak Famoksyd zareaguje na naprężenia - te przekładki będą się jednak trochę wyginały.
Nie wiem jakie szczeliny robi się laserowo, ale jeśli to będzie jakaś mikro-perforacja, to może się zatkać drobinami owoców.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Dołączył: 2018 Sep
Reputacja:
0
Lokalizacja: Mazury
Moim zdaniem górna belka za cienka. W mojej prasie używam lewarka 20T, wymiar warstwy jabłek to 40x50cm, pierwotnie górną belkę wykonałem z ceownika 80x50x5 mm, (solidna sztaba), jednak w praktyce okazało się, że w miejscu nacisku lewarka ceownik zaczął się wyginać. Wspawałem więc w środek kawałek mniejszego ceownika i teraz jest ok. Odnośnie przekładek - tak jak napisał Bartek, same otwory nie wiele dadzą, sam na początku myślałem, że przekładki z jednego kawałka sklejki załatwią sprawę, niestety sok słabo wypływał, a nałożone warstwy strasznie "pływały". Teraz mam przekładki z listewek drewnianych klejonych na krzyż, kanaliki mają wymiar 1x1 cm. Sok wypływa swobodnie, a nałożone warstwy leżą stabilnie. Z czego masz zrobione naczynie? Wydaje mi się, że na spód trzeba by położyć jakąś grubą sklejkę. Ja mam klejonkę dębową grubości 5 cm.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2020 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: ZG
Ok, dziękuje za wszystkie uwagi.
Wygląda na to, nie ominie mnie żmudna robota przy przekładkach
Jeśli chodzi o wytrzymałość prasy to jest możliwość dokręcenie profili.
Liczba postów: 139
Liczba wątków: 7
Dołączył: 2019 Nov
Reputacja:
13
Lokalizacja: zachodniopomorskie
(2020-11-20 05:00 PM)Tomasz napisał(a): Moim zdaniem górna belka za cienka. W mojej prasie używam lewarka 20T, wymiar warstwy jabłek to 40x50cm, pierwotnie górną belkę wykonałem z ceownika 80x50x5 mm, (solidna sztaba), jednak w praktyce okazało się, że w miejscu nacisku lewarka ceownik zaczął się wyginać. Wspawałem więc w środek kawałek mniejszego ceownika i teraz jest ok. Odnośnie przekładek - tak jak napisał Bartek, same otwory nie wiele dadzą, sam na początku myślałem, że przekładki z jednego kawałka sklejki załatwią sprawę, niestety sok słabo wypływał, a nałożone warstwy strasznie "pływały". Teraz mam przekładki z listewek drewnianych klejonych na krzyż, kanaliki mają wymiar 1x1 cm. Sok wypływa swobodnie, a nałożone warstwy leżą stabilnie. Z czego masz zrobione naczynie? Wydaje mi się, że na spód trzeba by położyć jakąś grubą sklejkę. Ja mam klejonkę dębową grubości 5 cm.
Tomasz uważaj z przykładaniem tych 20T do Twojej prasy, żyje się tylko raz. Wrzuciłem wymiary które podałeś na bęben i przekroje które zastosowałeś na górną belkę mogą pracować obciążone max. z siłą =2T (rozpiętość belki 0,55m). Przy obciążeniu 20T przekroczenie dopuszczalnych naprężeń dla stali zwykłej 1055%! Budując prasę z wykorzystaniem podnośnika trzeba mieć na względzie, że siła którą producent opisuje podnośnik jest nominalna, i w rzeczywistości można "dopompować" sporo powyżej tej wartości. Nie wiem po co stosujecie takie duże naciski, już przy 1,6T-2T można prasować z dobrym uzyskiem na małych 50x50cm warstwach.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 2020 Oct
Reputacja:
0
Lokalizacja: ZG
2020-11-23 10:15 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-23 10:43 PM przez sziszi.)
(2020-11-23 07:04 PM)blackpowder napisał(a): Nie wiem po co stosujecie takie duże naciski, już przy 1,6T-2T można prasować z dobrym uzyskiem na małych 50x50cm warstwach.
No właśnie też mnie nurtowało jak dobrać wielkość nacisku?
Te 20 -15 ton wydawało mi się nieco dużo.
Poszukałem trochę i znalazłem:
Jolicoeur, Claude (2013-10-01). The New Cider Maker's Handbook: A Comprehensive Guide for Craft Producers:
"The minimum recommended pressure for a good pressing is 50 psi (350 kPa). Large industrial presses may develop pressures above 100 psi (700 kPa), but the gain over 80 psi (550 kPa) is quite marginal. Hence, in general, for a homemade press we aim at 50 to 80 psi (400 to 550 kPa)."
|