2019-03-23 02:16 PM
Wracam z aktualizacją. Zauważyłem, że osad nie rozwija się dalej więc chwilowo wstrzymałem się z pasteryzacją. Zawsze trochę więcej bąbelków. W między czasie nastawiłem dwie damy z sokami z woreczków: Royal Apple 12blg oraz Słoneczna Tłocznia 11blg.
[Obrazek: https://i.ibb.co/VC8ZPVb/1.jpg]
Tym razem użyłem drożdży Enovini WS o tolerancji do 13%.
[Obrazek: https://i.ibb.co/QN55BFJ/3.jpg]
Nastaw zrobiłem 16.03.2019
[Obrazek: https://i.ibb.co/9HCmDXF/4.jpg]
Po 24H fermentacja ładnie ruszyła i widać ładną pianę.
[Obrazek: https://i.ibb.co/wg2kgTP/5.jpg]
Dzisiaj czyli 23.03.2019 fermentacja burzliwa się zakończyła. Piana opadła a tłoczek przestał pracować z taką intensywnością jak na początku.
[Obrazek: https://i.ibb.co/0q7xB11/6.jpg]
Zabrałem się więc za zlewanie znad osadu. Cydr odfermentował do 0blg. Teraz odstawiłem go na cichą.
[Obrazek: https://i.ibb.co/9NyMHjj/7.jpg]
Bardzo uważałem na czystość. Mam nadzieję, że wszystko tym razem będzie dobrze.
Obstawiam, że będzie problem z wyklarowaniem więc potrzymam go jakiś czas i dodam klaru.
[Obrazek: https://i.ibb.co/VC8ZPVb/1.jpg]
Tym razem użyłem drożdży Enovini WS o tolerancji do 13%.
[Obrazek: https://i.ibb.co/QN55BFJ/3.jpg]
Nastaw zrobiłem 16.03.2019
[Obrazek: https://i.ibb.co/9HCmDXF/4.jpg]
Po 24H fermentacja ładnie ruszyła i widać ładną pianę.
[Obrazek: https://i.ibb.co/wg2kgTP/5.jpg]
Dzisiaj czyli 23.03.2019 fermentacja burzliwa się zakończyła. Piana opadła a tłoczek przestał pracować z taką intensywnością jak na początku.
[Obrazek: https://i.ibb.co/0q7xB11/6.jpg]
Zabrałem się więc za zlewanie znad osadu. Cydr odfermentował do 0blg. Teraz odstawiłem go na cichą.
[Obrazek: https://i.ibb.co/9NyMHjj/7.jpg]
Bardzo uważałem na czystość. Mam nadzieję, że wszystko tym razem będzie dobrze.
Obstawiam, że będzie problem z wyklarowaniem więc potrzymam go jakiś czas i dodam klaru.