2018-06-12 09:29 PM
Rozczytałem artykuł, myślałem że będzie gorzej ale google translate spisał się niespodziewanie dobrze
Degożowanie ma zastosowanie głównie do cydrów "szampańskich": o bardzo dużym stopniu nagazowania (i bardzo dużej ilości osadu).
Nie da się tego zrobić w keg'ach, bo zaworek zabezpieczający jest ustawiony zwykle na ~5atm, podczas gdy takie cydry mają większe ciśnienie, i to w niskich temp. Poza tym nie da się nalać tak nagazowanego cydru z kega - potwornie się pieni i przez to bardzo traci nasycenie.
Mało nagazowane cydry - czemu nie. Ale w takim przypadku ilość osadu na dnie butelki jest niewielka, i da się bez większych problemów nalać bez poruszenia osadu, który z czasem przywiera do dna. Chodzi to za mną od jakiegoś czasu żeby spróbować, ale jeszcze się nie orientowałem gdzie i za ile można kupić taki nalewak. Kegi i butle mam...
Degożowanie ma zastosowanie głównie do cydrów "szampańskich": o bardzo dużym stopniu nagazowania (i bardzo dużej ilości osadu).
Nie da się tego zrobić w keg'ach, bo zaworek zabezpieczający jest ustawiony zwykle na ~5atm, podczas gdy takie cydry mają większe ciśnienie, i to w niskich temp. Poza tym nie da się nalać tak nagazowanego cydru z kega - potwornie się pieni i przez to bardzo traci nasycenie.
Mało nagazowane cydry - czemu nie. Ale w takim przypadku ilość osadu na dnie butelki jest niewielka, i da się bez większych problemów nalać bez poruszenia osadu, który z czasem przywiera do dna. Chodzi to za mną od jakiegoś czasu żeby spróbować, ale jeszcze się nie orientowałem gdzie i za ile można kupić taki nalewak. Kegi i butle mam...