Kolejne stadium po 18stu dniach od wyciśnięcia soku:
Temperatura nastawu spadła w do 14°C, prędkość/ intensywność fermentacji spadła do jednego bąbelka w rurce fermentacyjnej na na 14 sekund - czy to już byłaby "cicha" fermentacja?
Jak widać na zdjęciu wygląda na to że będę miał bardzo dużo osadu. Obawiam się że gdybym teraz zalał nastaw to miałbym duże straty cennej substancji. Teraz pytanie: dodawać czegoś na przyspieszenie klarowania i wtedy zopiero zlewać? Czego? Czy zostawić tak jak jest na następne 4 tygodnie i potem prosto do butelek?
Temperatura nastawu spadła w do 14°C, prędkość/ intensywność fermentacji spadła do jednego bąbelka w rurce fermentacyjnej na na 14 sekund - czy to już byłaby "cicha" fermentacja?
Jak widać na zdjęciu wygląda na to że będę miał bardzo dużo osadu. Obawiam się że gdybym teraz zalał nastaw to miałbym duże straty cennej substancji. Teraz pytanie: dodawać czegoś na przyspieszenie klarowania i wtedy zopiero zlewać? Czego? Czy zostawić tak jak jest na następne 4 tygodnie i potem prosto do butelek?