2019-06-22 12:21 PM
Bartek,
Uciekł mi jeden miesiąc, ale w końcu dotarł do mnie sprzęt i chciałbym cydr zlać do dam, na okres dojrzewania. Nasunęło mi się parę technicznych pytań:
- za pierwszym razem przepłukałem balon i wszelkie rurki wodą z pirosiarczanem potasu (roztwór w proporcji 7g/ 1,5l wody,) po czym przepłukane letnią wodą z kranu a na koniec przegotowaną, letnią wodą - czy to właściwa procedura? zrobić tak samo tym razem?
- czy dodawać teraz jeszcze piro do zlanego nastawu?
- czy jeżeli konieczne będzie dosładzanie słodzikiem to teraz, czy dopiero po dojrzewaniu, w trakcie zlewania do butelek?
- czy łyżeczka cukru na butelkę 0,33l to wystarczająco żeby otrzymać bąbelki czy za dużo?
I pytania trochę już na przyszłość:
- w którymś wątku/relacji wspominałeś o jakiejś fajnej tłoczni w okolicy Krakowa - mógłbyś podać jakiś namiar na nią? można tam kupić świeżo wyciśnięty sok? łatwiej mi będzie przewieźć sok niż skrzynkę jabłek do miejsca docelowego na kolejny nastaw
- po oznaczeniu kwasowości, czym można ją moderować? w sensie czym zmniejszyć bądź zwiększyć? jakiś kwasek jabłkowy?
Uciekł mi jeden miesiąc, ale w końcu dotarł do mnie sprzęt i chciałbym cydr zlać do dam, na okres dojrzewania. Nasunęło mi się parę technicznych pytań:
- za pierwszym razem przepłukałem balon i wszelkie rurki wodą z pirosiarczanem potasu (roztwór w proporcji 7g/ 1,5l wody,) po czym przepłukane letnią wodą z kranu a na koniec przegotowaną, letnią wodą - czy to właściwa procedura? zrobić tak samo tym razem?
- czy dodawać teraz jeszcze piro do zlanego nastawu?
- czy jeżeli konieczne będzie dosładzanie słodzikiem to teraz, czy dopiero po dojrzewaniu, w trakcie zlewania do butelek?
- czy łyżeczka cukru na butelkę 0,33l to wystarczająco żeby otrzymać bąbelki czy za dużo?
I pytania trochę już na przyszłość:
- w którymś wątku/relacji wspominałeś o jakiejś fajnej tłoczni w okolicy Krakowa - mógłbyś podać jakiś namiar na nią? można tam kupić świeżo wyciśnięty sok? łatwiej mi będzie przewieźć sok niż skrzynkę jabłek do miejsca docelowego na kolejny nastaw
- po oznaczeniu kwasowości, czym można ją moderować? w sensie czym zmniejszyć bądź zwiększyć? jakiś kwasek jabłkowy?