Obserwując wyżej opisane dwa nastawy (obydwa w damach) zwróciłem uwagę, że ten wstawiony 2 tyg. później na świeżym soku już nie fermentuje (ramiona rurki fermentacyjnej prawie równo wypełnione wodą, brak bąbelków w cydrze).
W przypadku soku NFC, nadal unoszą się drobne bąbelki CO2 a rurka pyknie co jakiś czas.
Wszystkie moje nastawy fermentuję w słojach takich jak
https://projektcydr.pl/blog/?p=14
ale zamiast tej nakładki i wody wlanej na zakrętkę używam korka i rurki.
Są one dosyć nieszczelne przez kiepską zakrętkę stąd, kiedy rurka już dosyć wolno pyka zlewam cydr do dam.
Własnie sobie uświadomiłem, że w ten sposób zawsze osłabiałem populację drożdży i spowalniałem dalszą fermentację.
Tym razem, w przypadku świeżego soku, z braku czasu przetrzymałem nastaw w słoju nie 10-14 dni ale 24.
W wyniku tego nastaw o startowym Blg = 12 jeszcze delikatnie fermentuje i jest mniej klarowny a ten o Blg = 15 w zasadzie można by rozlać do butelek. Dodam, że poprzednie moje nastawy, zlane po ok. 10-14 dniach, tez delikatnie pracowały i klarowały się 2-3 miesiące.
Możliwe też, że drożdże dojadają coś, co było w mniej sklarowanym na starcie soku z NFC ale pierwsza myśl wydaje się bardziej prawdopodobna.
.
W przypadku soku NFC, nadal unoszą się drobne bąbelki CO2 a rurka pyknie co jakiś czas.
Wszystkie moje nastawy fermentuję w słojach takich jak
https://projektcydr.pl/blog/?p=14
ale zamiast tej nakładki i wody wlanej na zakrętkę używam korka i rurki.
Są one dosyć nieszczelne przez kiepską zakrętkę stąd, kiedy rurka już dosyć wolno pyka zlewam cydr do dam.
Własnie sobie uświadomiłem, że w ten sposób zawsze osłabiałem populację drożdży i spowalniałem dalszą fermentację.
Tym razem, w przypadku świeżego soku, z braku czasu przetrzymałem nastaw w słoju nie 10-14 dni ale 24.
W wyniku tego nastaw o startowym Blg = 12 jeszcze delikatnie fermentuje i jest mniej klarowny a ten o Blg = 15 w zasadzie można by rozlać do butelek. Dodam, że poprzednie moje nastawy, zlane po ok. 10-14 dniach, tez delikatnie pracowały i klarowały się 2-3 miesiące.
Możliwe też, że drożdże dojadają coś, co było w mniej sklarowanym na starcie soku z NFC ale pierwsza myśl wydaje się bardziej prawdopodobna.
.