Idared
Pierwszy lutego. Nastaw przygotowany jak poprzednie.
Mielenie+pektoenzym do miazgi i po ok. 16 godz. wyciskanie + 50 ppm piro.
Po wieczorze i nocy rano sok wystawiony na chłód a po południu zlany znad osadu.
Parametry zaraz po wyciskaniu.
Blg 14.75
Kwas 4.7g/l. choć pewnie spadł trochę po maceracji.
pH ok. 3.4.
Wieczorem dodane 0.5g US-05 po 15 min. uwodnieniu. Te drożdże wyraźnie pracują spokojnie i wolno! Mało piany.
Szykuję się na bogactwo aromatów jabłek
Przynajmniej mam taką nadzieję
Pierwszy lutego. Nastaw przygotowany jak poprzednie.
Mielenie+pektoenzym do miazgi i po ok. 16 godz. wyciskanie + 50 ppm piro.
Po wieczorze i nocy rano sok wystawiony na chłód a po południu zlany znad osadu.
Parametry zaraz po wyciskaniu.
Blg 14.75
Kwas 4.7g/l. choć pewnie spadł trochę po maceracji.
pH ok. 3.4.
Wieczorem dodane 0.5g US-05 po 15 min. uwodnieniu. Te drożdże wyraźnie pracują spokojnie i wolno! Mało piany.
Szykuję się na bogactwo aromatów jabłek
Przynajmniej mam taką nadzieję