2020-02-15 12:03 PM
Kwas i jeszcze raz kwas!
A raczej mniej kwasu.
Posłodzony lekko erytrolem cydr (odpowiednikiem są ~4g cukru/L) zdecydowanie stał się lepszy i pijalny. Oczywiście słodycz nie niweluje kwaśnego smaku tylko wprowadza pewien balans. Dla erytrolu słodycz jest też jakby z boku smaku.
Dobrym przykładem balansu jest herbata z cytryną.
Może być mało kwaśna i mało słodka. Ale można dodać i dużo cytryny i cukru. I nie będzie to to samo.
Jako zwolennik cydrów wytrawnych zdecydowanie muszę celować w konkretne wartości kwasowości.
Z ewentualną, dopuszczalną (ratunkową) korektą, rzędu max. 2g cukru litr. Czy mam rację przekonam się za kilka miesięcy.
A raczej mniej kwasu.
Posłodzony lekko erytrolem cydr (odpowiednikiem są ~4g cukru/L) zdecydowanie stał się lepszy i pijalny. Oczywiście słodycz nie niweluje kwaśnego smaku tylko wprowadza pewien balans. Dla erytrolu słodycz jest też jakby z boku smaku.
Dobrym przykładem balansu jest herbata z cytryną.
Może być mało kwaśna i mało słodka. Ale można dodać i dużo cytryny i cukru. I nie będzie to to samo.
Jako zwolennik cydrów wytrawnych zdecydowanie muszę celować w konkretne wartości kwasowości.
Z ewentualną, dopuszczalną (ratunkową) korektą, rzędu max. 2g cukru litr. Czy mam rację przekonam się za kilka miesięcy.