2020-10-02 07:20 AM
Spróbuj poczytać o odmianach jabłek tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr. Tam, w części "Jabłka komercyjne", znajdziesz kilka sugestii dotyczących konkretnych odmian. Poza tym, jest tam wyjaśnione o co chodzi z tymi proporcjami, co to są jabłka "słodkie", "kwaśne", "gorzkie" etc. No i co najważniejsze: że zdecydowana większość polskich jabłek to odmiany "kwaśne". Nawet jeśli lubisz kwaśny cydr, powinieneś wybrać jak najmniej kwaśne jabłka. Jeśli jabłko jest kwaśne w smaku podczas jedzenia, to cydr będzie zdecydowanie zbyt kwaśny!
Robiłem kiedyś cydr na drożdżach Coobra, patrz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3386. Wyszedł bardzo dobrze. W podsumowaniu znajdziesz też inne drożdże, które są godne polecenia.
Robiłem kiedyś cydr na drożdżach Coobra, patrz tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=3386. Wyszedł bardzo dobrze. W podsumowaniu znajdziesz też inne drożdże, które są godne polecenia.