2020-10-03 09:45 AM
Tak jak pisze Bartek. Dodanie pektoenzymów do pulpy jabłkowej i maceracja przed tłoczeniem zwiększa uzysk soku. Ilość dodanego preparatu pektolitycznego dobieram zgodnie z wytycznymi producenta. Natomiast gdy otrzymuję sok z sokowirówki, który jak wielokrotnie sprawdziłem, zawiera śladowe ilości pektyn w stanie niezdegradowanym (co jest dużym plusem metody z sokowirówką), dodaję około 150 mikrolitrów na 10 L soku, tj. 3 - 4 krople ze strzykawki z końcówką typu luer. Taka ilość jest wystarczająca do depektynizacji. Jeżeli potrzebuję rozłożyć pektyny w soku wytłoczonym na prasie, ilość pektoenzymu dobieram indywidualnie, robiąc próbę pektynową. Do probówki z 10 ml alkoholu denaturowanego ok.92% zakwaszonego kilkoma kroplami stężonego kwasu solnego (36% HCl), dodaję wkraplając 2 ml soku. Po kilkunastu minutach, jeżeli na powierzchni lub na dnie nie pojawi się galaretowaty pektynowy strąt, mam pewność że długie łańcuchy pektyn zostały rozłożone.