Pektoenzym kiedy dodawać?
#3
Tak jak pisze Bartek. Dodanie pektoenzymów do pulpy jabłkowej i maceracja przed tłoczeniem zwiększa uzysk soku. Ilość dodanego preparatu pektolitycznego dobieram zgodnie z wytycznymi producenta. Natomiast gdy otrzymuję sok z sokowirówki, który jak wielokrotnie sprawdziłem, zawiera śladowe ilości pektyn w stanie niezdegradowanym (co jest dużym plusem metody z sokowirówką), dodaję około 150 mikrolitrów na 10 L soku, tj. 3 - 4 krople ze strzykawki z końcówką typu luer. Taka ilość jest wystarczająca do depektynizacji. Jeżeli potrzebuję rozłożyć pektyny w soku wytłoczonym na prasie, ilość pektoenzymu dobieram indywidualnie, robiąc próbę pektynową. Do probówki z 10 ml alkoholu denaturowanego ok.92% zakwaszonego kilkoma kroplami stężonego kwasu solnego (36% HCl), dodaję wkraplając 2 ml soku. Po kilkunastu minutach, jeżeli na powierzchni lub na dnie nie pojawi się galaretowaty pektynowy strąt, mam pewność że długie łańcuchy pektyn zostały rozłożone.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pektoenzym kiedy dodawać? - przez romekxyz - 2020-10-03 05:43 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2020-10-03 06:58 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez blackpowder - 2020-10-03 09:45 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2020-10-03 11:09 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez blackpowder - 2020-10-03 02:14 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez radoL - 2021-04-13 11:13 AM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2021-04-13 12:21 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez blackpowder - 2021-04-13 12:59 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez newrom - 2021-04-13 07:14 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez radoL - 2021-04-14 03:50 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Sebastian23 - 2022-08-07 01:12 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Bartek - 2022-08-08 09:33 PM
RE: Pektoenzym kiedy dodawać? - przez Sebastian23 - 2022-08-09 05:58 AM

Skocz do: