Cydr na strychu
#9
No, Gala to nie jest niestety nic specjalnego. Jak będziesz nastawiał kolejne cydry (wciąż jest dużo świeżych jabłek na rynku), to kilka sugestii na temat odmian znajdziesz tutaj: https://projektcydr.pl/podrecznik/jablka-na-cydr.

Czy otwierasz ten cydr zimny, jak jest z lodówki, czy w temperaturze pokojowej? Bo to dużą różnicę robi jeśli chodzi o odczuwane nagazowanie. Ja wolę cieplejszy, bo wtedy jest bardziej aromatyczny. Jeśli chcesz mieć mocno gazowany, to możesz dać 5g/0,5L (i odpowiednio mniej na 0,33) - ale wtedy może już zacząć się pienić po otwarciu, więc lepiej trochę schłodzić.

Nie ma znaczenia czy to będzie biały cukier czy trzcinowy, pod warunkiem że to nie będzie trzcinowy ciemny. Tutaj pod koniec jest porównanie kilku cukrów do refermentacji: https://projektcydr.pl/blog/?p=2342
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-09 09:07 PM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-09 09:38 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-11 08:21 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-15 09:23 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-16 09:30 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-16 04:04 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-17 05:52 PM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-18 10:53 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-19 07:41 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-19 08:03 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-19 08:08 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-19 11:50 AM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-19 02:09 PM
RE: Cydr na strychu - przez Adam - 2021-01-12 11:48 PM

Skocz do: