Taniny-zaskoczenie
Dzisiaj otworzyłem ten cydr na soku z kartonu z dodatkiem tanin TanAroma. Jak pisałem wyszło to średnio a że wylać szkoda to postanowiłem zrobić grzanca :-)
Oczywiście wcześniej jeszcze raz dokonałem degustacji i... zaskoczenie. Kwas oczywiście został ale zniknął gorzkawy i cierpki posmak.
Została wyraźna i przyjemna miękkość i aksamitność. To jest właśnie to!
Wnioski.
Spróbuję jeszcze raz z taninami ale z kwasowością góra ok. 4-5 g/l
Zawsze należy dać cydrowi czas aby się ułożył. Ten ma dwa lata i może być tak, że dodatek taniny wymaga więcej czasu aby się ułożyło albo po prostu trzeba dać ich mniej.
Ktoś wie czy taniny ulegają redukcji w czasie dojrzewania i przechowywania cydru?
Dzisiaj otworzyłem ten cydr na soku z kartonu z dodatkiem tanin TanAroma. Jak pisałem wyszło to średnio a że wylać szkoda to postanowiłem zrobić grzanca :-)
Oczywiście wcześniej jeszcze raz dokonałem degustacji i... zaskoczenie. Kwas oczywiście został ale zniknął gorzkawy i cierpki posmak.
Została wyraźna i przyjemna miękkość i aksamitność. To jest właśnie to!
Wnioski.
Spróbuję jeszcze raz z taninami ale z kwasowością góra ok. 4-5 g/l
Zawsze należy dać cydrowi czas aby się ułożył. Ten ma dwa lata i może być tak, że dodatek taniny wymaga więcej czasu aby się ułożyło albo po prostu trzeba dać ich mniej.
Ktoś wie czy taniny ulegają redukcji w czasie dojrzewania i przechowywania cydru?