2021-01-12 11:48 PM
Do Autora tematu.
Daj czas sobie i cydrowi :-)
Uważam, że minimum pół roku od początku fermentacji czyli jakieś 3-4 miesiące od butelkowania. A najlepiej rok i może dwa.
Kwas i jego ilość to podstawa. Koniecznie mierz ilość kwasu w soku. To ma zdecydowany wpływ na smak unad tym mamy pełną kontrolę.
I jeszcze raz. Daj czas cydrowi choć z pierwszą partią jest się bez szans ;-)
A co do ilości to uważam, że jest tyle fajnych trunków, że warto eksperymentować i robić małe partie. Rozdawać i zostawiać sobie butelki z poprzednich sezonów. Chociaż czasami żal, że czegoś fajnego zrobiło się zbyt mało.
A jak rozstajesz to pytaj i wymagają szczerych odpowiedzi.
My sami jesteśmy w stanie wypić byle co i wmówić sobie, że to dobre tylko dlatego, że to sami zrobiliśmy ;-)
Daj czas sobie i cydrowi :-)
Uważam, że minimum pół roku od początku fermentacji czyli jakieś 3-4 miesiące od butelkowania. A najlepiej rok i może dwa.
Kwas i jego ilość to podstawa. Koniecznie mierz ilość kwasu w soku. To ma zdecydowany wpływ na smak unad tym mamy pełną kontrolę.
I jeszcze raz. Daj czas cydrowi choć z pierwszą partią jest się bez szans ;-)
A co do ilości to uważam, że jest tyle fajnych trunków, że warto eksperymentować i robić małe partie. Rozdawać i zostawiać sobie butelki z poprzednich sezonów. Chociaż czasami żal, że czegoś fajnego zrobiło się zbyt mało.
A jak rozstajesz to pytaj i wymagają szczerych odpowiedzi.
My sami jesteśmy w stanie wypić byle co i wmówić sobie, że to dobre tylko dlatego, że to sami zrobiliśmy ;-)