2021-02-05 08:32 PM
Tak wyglądają te bardzo dokładne areometry z Alla France, w porównaniu z najzwyklejszym cukromierzem uniwersalnym:
Natomiast tak wygląda termo-gęstościomierz 1000-1100g/l z Gomar:
Z jednej strony super czytelny i w ogóle, ale ma dwie wady:
1) jest za długi
Żeby zmierzyć gęstość w okolicy 1000 (czyli najgłębiej) potrzeba napełnić zlewkę 500ml praktycznie po brzeg.
2) jednak brakuje mi skali w dolnym zakresie. Miałem nadzieję, że - podobnie jak w Alla France - skala będzie nieco szersza niż zadeklarowana (w końcu to tylko kawałek papierka..), ale niestety kończy się równo na 1000. Już sama woda w temp. 20C ma gęstość 998,2g/l, czyli poza skalą, a w pełni odfermentowany cydr ma jeszcze nieco mniej.
Natomiast tak wygląda termo-gęstościomierz 1000-1100g/l z Gomar:
Z jednej strony super czytelny i w ogóle, ale ma dwie wady:
1) jest za długi
Żeby zmierzyć gęstość w okolicy 1000 (czyli najgłębiej) potrzeba napełnić zlewkę 500ml praktycznie po brzeg.
2) jednak brakuje mi skali w dolnym zakresie. Miałem nadzieję, że - podobnie jak w Alla France - skala będzie nieco szersza niż zadeklarowana (w końcu to tylko kawałek papierka..), ale niestety kończy się równo na 1000. Już sama woda w temp. 20C ma gęstość 998,2g/l, czyli poza skalą, a w pełni odfermentowany cydr ma jeszcze nieco mniej.