2021-03-01 05:32 PM
Znowu idziemy podobnymi ścieżkami, ale ja postanowiłem zerknąć w naszą historię. Materiałów będzie mniej, ale całkiem ciekawie się zapowiadają.
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/docm...0456AEB-16
"Tym sposobem od‐miana, której sok jest najcięższy, jest najodpowiedniejszą na jabłecz‐nik. Takiej odmiany nie mają nierncy, i dlatego muszą używać mie‐szanin; za taką zaś odmianę uważają we Francyi Bramtot, o czem?w r. z. wspominaliśmy. Najlepszą byłaby bursztówka prawdziwa, gdy‐by nie to, że się udaje tylko w cieplejszych miejscowościach i nie za‐wsze rodzi. Owęzy non (Schafsnase) jest również przydatne, ale zby?wielkie, tymczasem jabłka na napój powinny być małe, żeby w rnię-?szaninie dużo było skórek i ziarnek. Białko w ziarnkach zawarte robi?płyn klarownym, skórki zaś zawierają olejek pachnący, który się?w napoju rozpuszcza i nadaje mu zapach 1).?Dwie są odmiany jabłek używane w Anglii i Stanach Zjedn. do?wyrobu najsmakowitszego jabłeczniku. Jedna zwie się Harrison i wy‐daje z 600 funt. 80 galonów jabłeczniku (to jest około 65 garncy); druga Hagloe Orab jest zarazem do gotowania doskonała. Jabłecznik wyra‐biany z Harrisonu w New-Jersey uchodzi za „niezrównany“. Obie?odmiany znoszą surowy klimat i są nadzwyczaj płodne w Ameryce.?U nas trzeba je dopiero wypróbować. Doskonały też jabłecznik robić?można z jabłuszek rajskich (Pirus baccata)"
Szkoda że nie znam rosyjskiego, można by wtedy sięgać do materiałów Polaków pracujących na carskich uniwersytetach i publikujących z konieczności bukwami. A podejrzewam że będzie tam skarbnica wiedzy o naszej historiii jabłczanej ;-)
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/docm...0456AEB-16
"Tym sposobem od‐miana, której sok jest najcięższy, jest najodpowiedniejszą na jabłecz‐nik. Takiej odmiany nie mają nierncy, i dlatego muszą używać mie‐szanin; za taką zaś odmianę uważają we Francyi Bramtot, o czem?w r. z. wspominaliśmy. Najlepszą byłaby bursztówka prawdziwa, gdy‐by nie to, że się udaje tylko w cieplejszych miejscowościach i nie za‐wsze rodzi. Owęzy non (Schafsnase) jest również przydatne, ale zby?wielkie, tymczasem jabłka na napój powinny być małe, żeby w rnię-?szaninie dużo było skórek i ziarnek. Białko w ziarnkach zawarte robi?płyn klarownym, skórki zaś zawierają olejek pachnący, który się?w napoju rozpuszcza i nadaje mu zapach 1).?Dwie są odmiany jabłek używane w Anglii i Stanach Zjedn. do?wyrobu najsmakowitszego jabłeczniku. Jedna zwie się Harrison i wy‐daje z 600 funt. 80 galonów jabłeczniku (to jest około 65 garncy); druga Hagloe Orab jest zarazem do gotowania doskonała. Jabłecznik wyra‐biany z Harrisonu w New-Jersey uchodzi za „niezrównany“. Obie?odmiany znoszą surowy klimat i są nadzwyczaj płodne w Ameryce.?U nas trzeba je dopiero wypróbować. Doskonały też jabłecznik robić?można z jabłuszek rajskich (Pirus baccata)"
Szkoda że nie znam rosyjskiego, można by wtedy sięgać do materiałów Polaków pracujących na carskich uniwersytetach i publikujących z konieczności bukwami. A podejrzewam że będzie tam skarbnica wiedzy o naszej historiii jabłczanej ;-)