2021-08-30 12:11 PM
Czyniąc długą historię krótką: po prawie 9 miesiącach fermentacji zabutelkowałem cydr wytworzony z użyciem metody keeving'u. Niestety jest przesłodki (start d= 1,072 butelkowanie przy d=1,042 kg/L czyli szacunkowo zawartość cukrów resztkowych 88 g/L) a przez ostatnie 2 miesiące spadek gęstości był znikomy, choć sam cydr jeszcze lekko ciumkał. Jako próby kontronej ciśnienia w butelce użyłem manometru oprawionego w korku szampańskim z PE,
i dodatkowo zwykłej 0,5 L butelki PET napełnionej cydrem do kontroli na "macanego".
Niestety zauważyłem że butelka zakorkowana manometrem nie trzyma ciśnienia.
Może ma ktoś pomysł na wykonanie bardziej niezawodnego afrometru w oparciu o manometr z gwintem 1/4"?
i dodatkowo zwykłej 0,5 L butelki PET napełnionej cydrem do kontroli na "macanego".
Niestety zauważyłem że butelka zakorkowana manometrem nie trzyma ciśnienia.
Może ma ktoś pomysł na wykonanie bardziej niezawodnego afrometru w oparciu o manometr z gwintem 1/4"?