2022-07-17 03:29 PM
Za dużego wyboru nie ma i każdy kupuje to co jest, wiadomo szkło jest super dobre, ale trzeba się z nim obchodzić jak ze szkłem. Najczęściej dostępne są włoskie gąsiorki ze szkła z wąskim i szerokim wlewem, ale radzę kupować je w sklepach stacjonarnych, trzeba obejrzeć, oszacować ilość, umiejscowienie i wielkość bąbli (z nimi trzeba się pogodzić), czy szkło nie jest porysowane i zdarzają się wyszczerbienia wlewu. Dwa razy kupiłem wysyłkowo i dwa razy zrobiłem się w balona no i balony odsyłałem. Zakupiłem kilka gąsiorków sprzedawanych pod nazwą "galon balon ozdobny 12L" z nich jestem najbardziej zadowolony, grube szkło bez pęcherzyków, szerszy wlew pod korek 53 mm, ale żeby nie było tak pięknie niestety jakiś chińczyk wpadł na idiotyczny pomysł aby pomalować z zewnątrz, przeźroczyste szkło jakąś grównianą farbą i w ten sposób podnieść walory swojego wyrobu. Farba oczywiście odłazi przy szorowaniu i galon nie jest już taki "ozdobny" ale przy robieniu cydru nie trzeba nadmiernie estetyzować, ważna jest szczelność na korku. W pierwszych etapach: mielenia, tłoczenia soku, czy przy keevingu bardzo wygodne w użyciu są wiadra z PP zwłaszcza te przeźroczyste. Naczyń ze stali kwasoodpornej czy plastikowych fermentorów stożkowych z możliwością łatwej redukcji osadu nie posiadam i nie wiem jak się sprawdzają w praktyce.