2022-07-29 01:45 PM
Na cydr mocny i prosty przepis jest jeden, potrzebujesz bardzo słodki sok jabłkowy (gęstość: d>=1,060 kg/L i o kwasowości <6 g/L, kwasu jabłkowego) i fermentujesz na wybranym szczepie drożdży w temp. do 20 oC. Taki cydr szybko odfermentuje do "zera" i po sklarowaniu nadaje się do butelkowania. Jeśli ma być mocny i musujący to do butelek musisz dodać odpowiednią ilość cukru do refermentacji. Po odczekaniu około 4 tygodni gdy już się nagazuje i względnie ułoży, będziesz mógł ocenić efekty. W teorii jest prosto, ale żeby zrobić super sztos na każdym etapie od wyboru owoców przez uzyskanie i obróbkę soku po fermentację, dojrzewanie i butelkowanie wprowadza się zabiegi, które sprawiają że nie jest już tak prosto, i na każdym z nich można strzelić byka. Coś czuję że musisz stanąć do pługa i przeorać bloga na którym Bartek z detalami opisał każdy z etapów robienia dobrego cydru. Znajdziesz tam również (nie jeden) "wielki test" drożdży do cydru.