2022-08-06 11:54 AM
Przy winach w przypadku których często prowadzi się fermentacje w miazdze, z dodatkowym wspomaganiem pożywkami, gdzie fermentacja jest rzeczywiście burzliwa, wiaderka z pokrywami spisują się świetnie. Zachowują szczelność na rancie i pokrywie przez dwie, trzy fermentacje.
Natomiast cydr bardzo zyskuje na jakości gdy fermentację prowadzi się w wolnym tempie, jak najmniej burzliwie (klarowny sok, niska temperatura, mała populacja drożdży). Tu kwestia szczelności jest ważna, dostęp powietrza spod nieszczelnej pokrywy może skutkować zaoctowaniem. Przy keevingu natomiast przeźroczyste wiaderka z PP są super wygodne -możliwość obserwacji procesu i łatwe zlanie wężykiem gdy czapa z pektyn uformuje się na powierzchni. Niewielki dostęp powietrza nie stanowi problemu, powoduje jedynie charakterystyczne brązowe utlenienie czapki.
Natomiast cydr bardzo zyskuje na jakości gdy fermentację prowadzi się w wolnym tempie, jak najmniej burzliwie (klarowny sok, niska temperatura, mała populacja drożdży). Tu kwestia szczelności jest ważna, dostęp powietrza spod nieszczelnej pokrywy może skutkować zaoctowaniem. Przy keevingu natomiast przeźroczyste wiaderka z PP są super wygodne -możliwość obserwacji procesu i łatwe zlanie wężykiem gdy czapa z pektyn uformuje się na powierzchni. Niewielki dostęp powietrza nie stanowi problemu, powoduje jedynie charakterystyczne brązowe utlenienie czapki.