Pytanie dot. klarowania
#5
Zwykle nie ma potrzeby dodawania środków klarujących. W zasadzie do cydru najlepszym środkiem klarującym jest cierpliwość plus grawitacja.
W Twojej historii brakuje nam podstawowych informacji z jakiego soku wystartowałeś, jak prowadziłeś fermentację i co tak naprawdę powodowało zmętnienie w cydrze. Może była to zawiesina drożdży, dwukrotne zlewanie znad osadu może nie wystarczyć przy dużej ilości drożdży w nastawie. Może było to zamglenie pochodzące od bakterii mlekowych lub tanin?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-12 09:28 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-13 12:29 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez Bartek - 2023-04-13 02:02 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-13 03:07 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 08:17 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-14 10:03 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 11:31 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-14 01:02 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 02:57 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez Bartek - 2023-04-17 06:34 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-17 08:52 AM

Skocz do: