2023-10-22 09:09 AM
Dzięki blackpowder!
Będę korzystał z prasy koszowej (z ręcznym siłownikiem hydraulicznym), ale raczej pójdę Twoim śladem i wycisnę wszystko osobno i po pomiarach będę decydował jak fermentować.
W tym roku chciałbym użyć pierwszy raz pektoenzymu do miazgi, ab zwiększyć uzysk soku. Wiem że dawki enzymu są niewielkie. Jak najlepiej go stosować? Jakoś stopniowo dodawać do pojemnika w trakcie mielenia, czy wystarczy dodać na sam koniec i jakoś przemieszać? Dodatkowo, czy na czas maceracji dodajecie jakąś dawkę pirosiarczynu? Pytam, bo taki zabieg stosują koledzy winiarze (wiem, że tam jednak dłużej się maceruje).
Pozdrawiam,
Adrian
Będę korzystał z prasy koszowej (z ręcznym siłownikiem hydraulicznym), ale raczej pójdę Twoim śladem i wycisnę wszystko osobno i po pomiarach będę decydował jak fermentować.
W tym roku chciałbym użyć pierwszy raz pektoenzymu do miazgi, ab zwiększyć uzysk soku. Wiem że dawki enzymu są niewielkie. Jak najlepiej go stosować? Jakoś stopniowo dodawać do pojemnika w trakcie mielenia, czy wystarczy dodać na sam koniec i jakoś przemieszać? Dodatkowo, czy na czas maceracji dodajecie jakąś dawkę pirosiarczynu? Pytam, bo taki zabieg stosują koledzy winiarze (wiem, że tam jednak dłużej się maceruje).
Pozdrawiam,
Adrian