2023-11-07 09:11 PM
Cześć,
Udało mi się zdobyć jeszcze około 10kg Grochówki i pomyślałem że warto byłoby spróbować poeksperymentować z fermentacją każdej z odmian osobno.
Plan mam taki:
- Fermentacja po około 5l soku z każdej z odmian w damach 5l (realnie trochę więcej wchodzi - sprawdzę w weekend z wodą)
- Fermentacja pozostałości soku z każdej z odmian w jednym naczyniu.
Całość planu uzależniam oczywiście od parametrów każdego z soków.
Nawet jeżeli ostatecznie wszystkie cydry poddam kupażowi, to sprawdzę co każda z odmian wnosi.
Fermentował będę w niskiej temperaturze (ok 10C), sok planuje oczyścić pektoenzymem jak radzi blackpowder więc piany i samego osadu nie powinno być za dużo, jednak dam na czas fermentacji nie uzupełnię pod korek. I tu kluczowa kwestia.
Jak poradzić sobie z cydrem odmianowym na czas dojrzewania w damach 5l?
Uzupełnić pod korek innym cydrem? (Co stoi to w sprzeczności do pomysłu cydrów odmianowych)
Zapasteryzować część soku i uzupełnić nim damy pod korek?
Zalać olejem parafinowym?
EDIT: doczytałem na blogu material o kontakcie z powietrzem- którą z metod z waszego doświadczenia i praktyki polecacie najbardziej?
Udało mi się zdobyć jeszcze około 10kg Grochówki i pomyślałem że warto byłoby spróbować poeksperymentować z fermentacją każdej z odmian osobno.
Plan mam taki:
- Fermentacja po około 5l soku z każdej z odmian w damach 5l (realnie trochę więcej wchodzi - sprawdzę w weekend z wodą)
- Fermentacja pozostałości soku z każdej z odmian w jednym naczyniu.
Całość planu uzależniam oczywiście od parametrów każdego z soków.
Nawet jeżeli ostatecznie wszystkie cydry poddam kupażowi, to sprawdzę co każda z odmian wnosi.
Fermentował będę w niskiej temperaturze (ok 10C), sok planuje oczyścić pektoenzymem jak radzi blackpowder więc piany i samego osadu nie powinno być za dużo, jednak dam na czas fermentacji nie uzupełnię pod korek. I tu kluczowa kwestia.
Jak poradzić sobie z cydrem odmianowym na czas dojrzewania w damach 5l?
Uzupełnić pod korek innym cydrem? (Co stoi to w sprzeczności do pomysłu cydrów odmianowych)
Zapasteryzować część soku i uzupełnić nim damy pod korek?
Zalać olejem parafinowym?
EDIT: doczytałem na blogu material o kontakcie z powietrzem- którą z metod z waszego doświadczenia i praktyki polecacie najbardziej?