Nieudany keeving i wypalana beczka
#2
Nie mam uwag.
Z CO2 bardzo dobry pomysł przy zlewaniu - sam też to robię. Piszą coś o argonie, ale chodzi tylko o osłonę przed atmosferycznym powietrzem.

Wdrażasz pomysł, który sam chciałem uskutecznić w listopadzie - na 10. kupuję też beczkę średnio paloną, ale jak sądzę, nie należy tam cydru trzymać dłużej niż 1-2 m-ce, żeby dębem nie przedobrzyć, szczególnie, że u mnie beczka świeża będzie (nie wiem jaka jest Twoja).

Z tym ograniczeniem FJM i pasteryzacją też spróbuję. Francuzi tak raczej nie robili, ale może to pomoże w zachowaniu smaku? Chyba z ciekawości zagotuję w weekend ze dwie butelki cydru i zobaczę jak to wpływa na zawartość - oczywiście kuchnia polowa i z daleka od cydru w razie wybuchu. Teoretycznie wystarczy nastawić gar na 85stC i potrzymać w tym cydr z 20 minut.

Zakładam, że jak miałeś w pomieszczeniu 18stC - to bakterie swoje mogły już zrobić i możesz pominąć ten krok?
Ja miałem w piwniczce ok. 12-13stC - może dla mnie jest jeszcze nadzieja. Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Nieudany keeving i wypalana beczka - przez Bartek - 2024-10-28 09:00 AM
RE: Nieudany keeving i wypalana beczka - przez szo - 2024-10-28 10:44 AM
RE: Nieudany keeving i wypalana beczka - przez Bartek - 2024-10-28 10:49 AM
RE: Nieudany keeving i wypalana beczka - przez Bartek - 2024-10-28 12:38 PM
RE: Nieudany keeving i wypalana beczka - przez szo - 2024-10-28 01:59 PM
RE: Nieudany keeving i wypalana beczka - przez Bartek - 2024-10-28 08:57 PM

Skocz do: