2024-10-28 08:57 PM
Nie mam danych dot. składu moich soków. Ale mam w planie wysłać wszystkie tegoroczne cydry na kompleksowe badanie (po raz pierwszy). Wybór kwasu jabłkowego podyktowany tym, że to jest było nie było główny kwas w soku jabłkowym - nie chciałem wprowadzać obcych nut. Nie używałem innych.
Aha, jeśli pytasz ogólnie o sok jabłkowy, to ze wszystkich kwasów zdecydowaną większość (~90%) stanowi oczywiście kwas jabłkowy. Wśród pozostałych kwasów są m.in. kwas cytrynowy, chinowy, mlekowy. Tak samo jak w przypadku innych substancji w soku, dokładna zawartość kwasów, oraz ich wzajemne proporcje, zależą od wielu czynników.
Aha, jeśli pytasz ogólnie o sok jabłkowy, to ze wszystkich kwasów zdecydowaną większość (~90%) stanowi oczywiście kwas jabłkowy. Wśród pozostałych kwasów są m.in. kwas cytrynowy, chinowy, mlekowy. Tak samo jak w przypadku innych substancji w soku, dokładna zawartość kwasów, oraz ich wzajemne proporcje, zależą od wielu czynników.