2024-10-31 02:11 PM
1. 2g/34l to ~30ppm - w sam raz dla przeciwdziałania utleniania oraz wystarczająca żeby zniechęcić FJM, ale drożdży nie zatrzyma.
2. Objawy utlenianie cydru to np. aromat przejrzałych jabłek. Ale tutaj bardziej chodzi o to, żeby nie wdała się infekcja. Większość niekorzystnych mikroorganizmów rozwija się w obecności tlenu.
3. o słodzikach było tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2286 - to jest moja subiektywna ocena
5. zmierz sobie zawartość cukru w tym soku, jak nie masz areometru (cukromierza), to warto się zaopatrzyć, przyda się - będziesz wiedział ile mniej więcej jest cukru w litrze, więc zakładając że do refermentacji używa się ~8g/l, wyliczysz sobie ile dodać na butelkę.
6. dokładnie jak piszesz, czekaj
2. Objawy utlenianie cydru to np. aromat przejrzałych jabłek. Ale tutaj bardziej chodzi o to, żeby nie wdała się infekcja. Większość niekorzystnych mikroorganizmów rozwija się w obecności tlenu.
3. o słodzikach było tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2286 - to jest moja subiektywna ocena
5. zmierz sobie zawartość cukru w tym soku, jak nie masz areometru (cukromierza), to warto się zaopatrzyć, przyda się - będziesz wiedział ile mniej więcej jest cukru w litrze, więc zakładając że do refermentacji używa się ~8g/l, wyliczysz sobie ile dodać na butelkę.
6. dokładnie jak piszesz, czekaj