Cydr z pytaniami.
#5
1. 2g/34l to ~30ppm - w sam raz dla przeciwdziałania utleniania oraz wystarczająca żeby zniechęcić FJM, ale drożdży nie zatrzyma.
2. Objawy utlenianie cydru to np. aromat przejrzałych jabłek. Ale tutaj bardziej chodzi o to, żeby nie wdała się infekcja. Większość niekorzystnych mikroorganizmów rozwija się w obecności tlenu.
3. o słodzikach było tutaj: https://projektcydr.pl/blog/?p=2286 - to jest moja subiektywna ocena
5. zmierz sobie zawartość cukru w tym soku, jak nie masz areometru (cukromierza), to warto się zaopatrzyć, przyda się - będziesz wiedział ile mniej więcej jest cukru w litrze, więc zakładając że do refermentacji używa się ~8g/l, wyliczysz sobie ile dodać na butelkę.
6. dokładnie jak piszesz, czekaj Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-10-30 05:27 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez ZbyszekTW - 2024-10-30 06:34 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-10-31 12:14 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez adrian26 - 2024-10-31 01:50 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Bartek - 2024-10-31 02:11 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez ZbyszekTW - 2024-11-01 10:35 AM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-11-03 03:05 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-11-03 03:11 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez Adrian - 2024-11-03 03:20 PM
RE: Cydr z pytaniami. - przez ZbyszekTW - 2024-11-03 05:22 PM

Skocz do: