2024-11-22 07:01 AM
Wiesz, z chęcią bym przeczytał porównanie śmiecianych z tym keevingiem.
Poza klarownością i maksymalnym spowolnieniem fermentacji, gdzie to drugie zawsze wpływa pozytywnie na smak, to czy różnica jest aż tak duża, żeby się z tym mordować?
Chodzi mi o to, że przy keevingu, jak czytałem trzeba pilnować mocno temperatur, przegotowywać sok żeby się dzikusów i bakterii pozbyć, pilnować innych parametrów.
W śmiecianach czyli w normalnej fermentacji zasadniczo wystarczy przypilnowac temperatury i nie zakazić - a klar i tak się pojawi na cichej lub przy refermentacji/dojrzewaniu. To takie typowe odejść i zapomnieć i podchodzić w wybranych momentach, a nie tańczyć i chuchać i dmuchać przez ileś tam tygodni/miesięcy?
Czy keeving można próbować zrobić w 100-300 litrach jakoś rozsądnie - Bartku, daj znać co o tym sądzisz? Czy straty towaru w keevingu są wieksze niż zwykły opad osadu przy standardowej fermentacji (ja tracę może 5% w dwóch zlaniach znad osadu, jeżeli możno nie potrząsnę beczkami przed zlewaniem, a ze zdjęć keevingu wygląda na sporo większe straty?
Poza klarownością i maksymalnym spowolnieniem fermentacji, gdzie to drugie zawsze wpływa pozytywnie na smak, to czy różnica jest aż tak duża, żeby się z tym mordować?
Chodzi mi o to, że przy keevingu, jak czytałem trzeba pilnować mocno temperatur, przegotowywać sok żeby się dzikusów i bakterii pozbyć, pilnować innych parametrów.
W śmiecianach czyli w normalnej fermentacji zasadniczo wystarczy przypilnowac temperatury i nie zakazić - a klar i tak się pojawi na cichej lub przy refermentacji/dojrzewaniu. To takie typowe odejść i zapomnieć i podchodzić w wybranych momentach, a nie tańczyć i chuchać i dmuchać przez ileś tam tygodni/miesięcy?
Czy keeving można próbować zrobić w 100-300 litrach jakoś rozsądnie - Bartku, daj znać co o tym sądzisz? Czy straty towaru w keevingu są wieksze niż zwykły opad osadu przy standardowej fermentacji (ja tracę może 5% w dwóch zlaniach znad osadu, jeżeli możno nie potrząsnę beczkami przed zlewaniem, a ze zdjęć keevingu wygląda na sporo większe straty?