Kolory jednoodmianówek
#5
Wiesz, z chęcią bym przeczytał porównanie śmiecianych z tym keevingiem.

Poza klarownością i maksymalnym spowolnieniem fermentacji, gdzie to drugie zawsze wpływa pozytywnie na smak, to czy różnica jest aż tak duża, żeby się z tym mordować?
Chodzi mi o to, że przy keevingu, jak czytałem trzeba pilnować mocno temperatur, przegotowywać sok żeby się dzikusów i bakterii pozbyć, pilnować innych parametrów.

W śmiecianach czyli w normalnej fermentacji zasadniczo wystarczy przypilnowac temperatury i nie zakazić - a klar i tak się pojawi na cichej lub przy refermentacji/dojrzewaniu. To takie typowe odejść i zapomnieć i podchodzić w wybranych momentach, a nie tańczyć i chuchać i dmuchać przez ileś tam tygodni/miesięcy?

Czy keeving można próbować zrobić w 100-300 litrach jakoś rozsądnie - Bartku, daj znać co o tym sądzisz? Czy straty towaru w keevingu są wieksze niż zwykły opad osadu przy standardowej fermentacji (ja tracę może 5% w dwóch zlaniach znad osadu, jeżeli możno nie potrząsnę beczkami przed zlewaniem, a ze zdjęć keevingu wygląda na sporo większe straty?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kolory jednoodmianówek - przez Bartek - 2024-11-20 06:37 PM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez kuneg - 2024-11-20 08:15 PM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez szo - 2024-11-21 02:17 PM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez Bartek - 2024-11-21 05:59 PM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez szo - 2024-11-22 07:01 AM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez Bartek - 2024-11-22 12:26 PM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez szo - Wczoraj 06:54 AM
RE: Kolory jednoodmianówek - przez ZbyszekTW - 7 godzin(y) temu
RE: Kolory jednoodmianówek - przez Bartek - 2 godzin(y) temu

Skocz do: