2024-11-25 10:01 AM
Co do badań, to na teraz najbardziej kompleksowe są chyba na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Podają np. polifenole, któych nie ma na URZ. Cena podobna, 25 pln za próbkę przy ilośći próbek chyba 6+.
Warto sobie zamówić na allegro buteleczki z hdpe po 100 ml (sam zestaw badań) lub 200 ml (zestaw badań + siarka). Nie marnuje się trunku i wygodnie to spakować i ogarnąć.
Jakbyś chciał kontakt do Wrocławia, to mogę podać.
PS. Zapytałem ponieważ jest jeszcze kwestia leżakowania nad osadem... I tego co to daje...
Jest Sur lie w zbiorniku, ale trzeba mieszać osad.
Jest leżakowanie nad osadem w butelce. Osad można później zgromadzić pod kapslem i odstrzelić.
Ganeralnie, osad drożdżowy ulega autolizie i do cydru/wina uwalniają się mannoproteiny. Mają słodkawy smak i nadają pełności smaku.
Dobry szampan, leżakowany 36 mcy na osadzie, mimo wysokiego kwasu ma pełnię i słodycz właśnie z tego procesu...
Jest też ryzyko, osad może powodować aromaty redykcyjne, goryczki, różne nieprzyjemne sprawy - szczególnie taki gruby, pierwszy osad...
Ogólnie, temat rzeka :-)
Warto sobie zamówić na allegro buteleczki z hdpe po 100 ml (sam zestaw badań) lub 200 ml (zestaw badań + siarka). Nie marnuje się trunku i wygodnie to spakować i ogarnąć.
Jakbyś chciał kontakt do Wrocławia, to mogę podać.
PS. Zapytałem ponieważ jest jeszcze kwestia leżakowania nad osadem... I tego co to daje...
Jest Sur lie w zbiorniku, ale trzeba mieszać osad.
Jest leżakowanie nad osadem w butelce. Osad można później zgromadzić pod kapslem i odstrzelić.
Ganeralnie, osad drożdżowy ulega autolizie i do cydru/wina uwalniają się mannoproteiny. Mają słodkawy smak i nadają pełności smaku.
Dobry szampan, leżakowany 36 mcy na osadzie, mimo wysokiego kwasu ma pełnię i słodycz właśnie z tego procesu...
Jest też ryzyko, osad może powodować aromaty redykcyjne, goryczki, różne nieprzyjemne sprawy - szczególnie taki gruby, pierwszy osad...
Ogólnie, temat rzeka :-)