2024-11-28 02:39 PM
Koncentraty dotarły.
Ja rozpoczęłem swój proces tak:
Szara Reneta 30 kg - wyciśnięty sok, jabłka już dość suche, ciężko się wyciskało, wydajność niska - Brix 15,5, TA na smak ponad 10
Koncentrat Dabinett - 5 l
Woda z Biedronki - 25 l
Sok ciemny, brązowy. Spore taniny, dużo ciała. W smaku dużo karmelu - pewnie z procesu zagęszaczania.
Wyszło około 43 l. Po sedymentacji Brix 14,2. TA 3,75. pH 3,92.
Dokwasiłem 40 g kwasku cytrynowego.
Drożsże SPK 05 - takie akurat miałem.
Ja rozpoczęłem swój proces tak:
Szara Reneta 30 kg - wyciśnięty sok, jabłka już dość suche, ciężko się wyciskało, wydajność niska - Brix 15,5, TA na smak ponad 10
Koncentrat Dabinett - 5 l
Woda z Biedronki - 25 l
Sok ciemny, brązowy. Spore taniny, dużo ciała. W smaku dużo karmelu - pewnie z procesu zagęszaczania.
Wyszło około 43 l. Po sedymentacji Brix 14,2. TA 3,75. pH 3,92.
Dokwasiłem 40 g kwasku cytrynowego.
Drożsże SPK 05 - takie akurat miałem.