Brett ...
#13
Szo skoro nie fermentujesz na dziko tylko szczepisz to dlaczego Ci zależy na tej całej mikroflorze? Drożdże, bakterie i grzyby żyją nie tylko na powierzchni skórki jabłka ale i wewnątrz więc myciem owoców nawet najdokładniejszym się ich nie pozbędziesz. Mycie na pewno nie zaszkodzi zwłaszcza jeżeli gołym okiem widać że owocze są brudne, zwłaszcza odmiany o szorstkiej, korkowatej skórce często łapią brud z opadów atmo. i pyłu wiszącego w powietrzu o odchodach ptaków czy owadów pozostawionych na jabłku już nie wspomnę. Na takich zanieczyszczeniach rozwija się ta cała patoflora więc mycie plus siarkowanie po tłoczeniu pozwala ją skutecznie przystopować.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-02-06 01:59 PM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-02-06 03:14 PM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-07 08:32 AM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-02-07 09:00 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-07 03:32 PM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-02-07 04:00 PM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 08:22 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 08:23 AM
RE: Brett ... - przez blackpowder - 2025-02-08 09:31 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-02-08 10:56 AM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-07 10:29 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-04-16 06:56 PM
RE: Brett ... - przez blackpowder - 2025-04-17 12:05 PM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-18 09:18 AM
RE: Brett ... - przez szo - 2025-04-22 07:52 PM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-04-24 07:41 AM
RE: Brett ... - przez ZbyszekTW - 2025-04-24 10:49 AM
RE: Brett ... - przez Bartek - 2025-04-24 12:59 PM

Skocz do: