pierwszy cydr zbiór informacji : pektoenzym, dosładzanie, czystość, pożywka itd
#2
PEKTOENZYM:
PYTANIE 1 :
Pektoenzym moim zdaniem najlepszy w  proszku. W płynie lubi się zdezaktywować.
Po dodaniu do soku czekasz ok. doby. Sok powinien zrzucić sporo osadu.
Zlewasz do innego naczynia. Idea jest taka aby fermentować jak najbardziej klarowny sok.

PYTANIE 2: nie testowałem ale opinie są takie, że wprowadzają posmaki.

Inna sprawa to tzw. cukry alkoholowe czyli erytrol i ksylitol.
Korekta kwasowości rzędu 2g (odpowiednik cukru, ponieważ erytrol jest o połowę mniej słodki)
nie psuje cydru.
Nie robię cydrów słodkich. Nie wiem jak będzie jeśli dasz więcej.

PYTANIE 3:
Ksylitol i erytrol to cukry alkoholowe one nie fermentują i dają słodycz.
Każdy cukier oparty na glukozie i fruktozie, sacharozie drożdże zamienią na alkohol i CO2
Przy 4g na  0.5L będziesz miał bąbelki (i oczywiście zero słodyczy).
Dla wyższych wartości powol robią się granaty Smile

PYTANIE 4:

Myjesz pawie tym czym chcesz ale najlepiej czymś bez intensywnego  zapachu, ponieważ później będziesz długo płukał wodą
aby pozbyć się zapachów np. płynu do naczyń.
Najlepiej zawsze po użyciu butli itp. przepłukać czystą ciepła wodą. Ja w zasadzie nie używam prawie wcale detergentów.
Jeśli już masz czystą wizualnie butlę to przepłukujesz ją pirosiarczanem potasu.
Z opakowanie jest tego o ile pamiętam chyba 10g/2 litry.
Ja np. na końcowe przelewanie do butelek używam około 200 ml tego  roztworu i płuczę butlę do której przelewam z nad drożdży aby dodać tam cukru na nagazowanie a także płucze tym samym roztworem same butelki, wężyk, kapsle.
Przelewam wszystko po kolei.
Jak Ci wygodnie. Dopóki nie wyparuje tlenek siarki to masz cały czas aktywny płyn do płukania

PYTANIE 5:
Jak pisałem wyżej płuczesz wszystko za jednym zamachem.
Może robię błąd, że wielokrotnie używam tego samego roztworu do rurki, butelek, kapsli itp.
Jak na razie nie było infekcji.

PYTANIE 6:
Znowu ten sam bład.
Na początku myjesz BEZ PIRO!!!. Później jak jest czyściutkie to dezynfekujesz pirosiarcznem.
https://projektcydr.pl/podrecznik/czystosc-i-higiena

PYTANIE 7:
1/4 a nawet 1/5 pustej przestrzeni powinna wystarczyć.
Jak sok dobrze sklarowany to się mniej pieni.
Może być więcej ale wtedy po ustaniu fermentacji burzliwej trzeba zlać do innej butli pod korek.
W takim wiaderku szybko możesz stracić ochronna poduszkę z CO2, który chroni przed infekcją

POŻYWKA:
PYTANIE 8: Któż to wie Smile
Na pewno duża ilość pożywki nieorganicznej bez witamin i mikroelementów przyspieszy fermentację.
Może powodować problemy z siarkowodorem
A szybka fermentacja to gorszy smak.
Ideał to wolna fermentacja na zubożonym o azot soku.
Przestałem używać pożywki.

PYTANIE 9:
Normalne, że jak użyjesz akcesoriów po zakażonym cydrze to zakazić możesz ten zdrowy.
Ja bym się nie szczypał. Jeśli masz dwa poprawnie wykonane cydry bez objawów infekcji to bym zrobił to za jednym zamachem.
Przy podejrzeniach dezynfekcja a nawet przelewanie innego dnia.

PYTANIE 10:  Robić to tak jak robi to producent wypełniając piwem rzeczoną butelkę?
Ja tak właśnie robię.

Pytanie 11: Mała ilość ok. 1/10 - 1/8 szklanki przegotowanej lub prosto z nowo otwartej butelki mineralnej wody na wiele litrw soku nic nie zepsuje. Podobnie rozpuszczam cukier na nagazowanie w 1/4 szklanki na np. 5 litrów cydru.
Choć ostatnio skłaniam się przy butelkowaniu niewielkich ilości do sypania cukru na dno.
Muszę kupić, zrobić miarkę.


Powodzenia Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: pierwszy cydr zbiór informacji : pektoenzym, dosładzanie, czystość, pożywka itd - przez Adam - 2020-07-28 12:40 PM

Skocz do: