Cydr na strychu
#14
Do Autora tematu.
Daj czas sobie i cydrowi :-)
Uważam, że minimum pół roku od początku fermentacji czyli jakieś 3-4 miesiące od butelkowania. A najlepiej rok i może dwa.

Kwas i jego ilość to podstawa. Koniecznie mierz ilość kwasu w soku. To ma zdecydowany wpływ na smak unad tym mamy pełną kontrolę.

I jeszcze raz. Daj czas cydrowi choć z pierwszą partią jest się bez szans ;-)
A co do ilości to uważam, że jest tyle fajnych trunków, że warto eksperymentować i robić małe partie. Rozdawać i zostawiać sobie butelki z poprzednich sezonów. Chociaż czasami żal, że czegoś fajnego zrobiło się zbyt mało.
A jak rozstajesz to pytaj i wymagają szczerych odpowiedzi.
My sami jesteśmy w stanie wypić byle co i wmówić sobie, że to dobre tylko dlatego, że to sami zrobiliśmy ;-)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-09 09:07 PM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-09 09:38 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-11 08:21 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-15 09:23 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-16 09:30 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-16 04:04 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-17 05:52 PM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-18 10:53 PM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-19 07:41 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-19 08:03 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-19 08:08 AM
RE: Cydr na strychu - przez Michał - 2020-11-19 11:50 AM
RE: Cydr na strychu - przez Bartek - 2020-11-19 02:09 PM
RE: Cydr na strychu - przez Adam - 2021-01-12 11:48 PM

Skocz do: