2019-04-11 12:10 PM
Spotkałem się tutaj z opinią, że warto dać cydrowi czas, co najmniej 6 miesięcy od początku fermentacji
do pierwszej konsumpcji. Wiadomo musi dojrzeć i ułożyć się.
A po jakim czasie można oczekiwać, że zabutelkowany cydr będzie tracił na wartości?
Mówimy o cydrze odpowiednio siarkowanym, przechowywanym w ciemnym szkle, w piwniczce i temperaturze dajmy na to
poniżej 12-15C. Zakładamy, że nie będzie zachodziła fermentacja jabłkowo-mlekowa.
Na rynku nadal są do kupienia polskie cydry rzemieślnicze z 2016 roku.
Zastanawiam się czy one już nie tracą na jakości skoro niektóre 2-3 letnie białe wina (zależy to od szczepu) mogą być uznawane za zbyt stare.
do pierwszej konsumpcji. Wiadomo musi dojrzeć i ułożyć się.
A po jakim czasie można oczekiwać, że zabutelkowany cydr będzie tracił na wartości?
Mówimy o cydrze odpowiednio siarkowanym, przechowywanym w ciemnym szkle, w piwniczce i temperaturze dajmy na to
poniżej 12-15C. Zakładamy, że nie będzie zachodziła fermentacja jabłkowo-mlekowa.
Na rynku nadal są do kupienia polskie cydry rzemieślnicze z 2016 roku.
Zastanawiam się czy one już nie tracą na jakości skoro niektóre 2-3 letnie białe wina (zależy to od szczepu) mogą być uznawane za zbyt stare.