Miałem w cydrami zaczekać aż do wakacji, ale chodząc na targu znalazłem tyle ciekawych odmian jabłek, kolejne odmiany znalazłem w popularnym markecie ilości kupiłem mając na myśli konsumpcję, ale..... mimo - iż moja prasa dopiero się robi - stwierdziłem, że użyję sokowirówki i nastawię małą partię cydru. Jak wszyscy wiemy sokowirówka jest to bani - po raz wtóry potwierdzam to, masa piany, mała wydajność, a roboty i mycia co nie miara. Ale do rzeczy, oto jabłka do mini-projektu "Dzikus"
[Obrazek: https://i.ibb.co/PjV33BZ/dzikus-1.jpg]
A oto gotowy nastaw - niestety, mój angielski balon 4,5L okazał się duży, z prawie 6kg jabłek dało raptem 2,1L soku i sporo piany (a znaczną jej część usunąłem przed wlaniem do damy/Dj) już po nalaniu znalazłem mniejszy 2,4L więc będzie jak znalazł na przelanie na "cichą" prawie po korek. Sok mial 12,5 Brix
[Obrazek: https://i.ibb.co/pb1z7kY/dzikus-2.jpg]
Plan jest taki: żadnych pektoenzymów, pożywki, siarki, ani nawet drożdży, co ma być to będzie. Nastaw stoi w temp około 20 stC, jak fermentacja ruszy, przeniosę w chłodniejsze pomieszczenie i zobaczę co się będzie działo.
Takiego cydru jeszcze nie robiłem, więc koniecznie muszę spróbować, partia jest mała, jak coś z tego wyjdzie powtórzę na większą skalę.
[Obrazek: https://i.ibb.co/PjV33BZ/dzikus-1.jpg]
A oto gotowy nastaw - niestety, mój angielski balon 4,5L okazał się duży, z prawie 6kg jabłek dało raptem 2,1L soku i sporo piany (a znaczną jej część usunąłem przed wlaniem do damy/Dj) już po nalaniu znalazłem mniejszy 2,4L więc będzie jak znalazł na przelanie na "cichą" prawie po korek. Sok mial 12,5 Brix
[Obrazek: https://i.ibb.co/pb1z7kY/dzikus-2.jpg]
Plan jest taki: żadnych pektoenzymów, pożywki, siarki, ani nawet drożdży, co ma być to będzie. Nastaw stoi w temp około 20 stC, jak fermentacja ruszy, przeniosę w chłodniejsze pomieszczenie i zobaczę co się będzie działo.
Takiego cydru jeszcze nie robiłem, więc koniecznie muszę spróbować, partia jest mała, jak coś z tego wyjdzie powtórzę na większą skalę.