2020-07-27 08:02 PM
Witajcie. Szykuję się do zrobienia pierwszego cydru i mam trochę wątpliwości dotyczących poszczególnych części procesu wytwarzania napoju. Będę wdzieczny za odpowiedź i wasze doświadczenia bo temat pewnie przyda się innym osobom.
PEKTOENZYM:
PYTANIE 1 : Mam mętne soki NFC ze sklepu i zastanawiam się czy po dodaniu pektoenzymu, po tym jak opadnie jakiś osad a sok się sklaruje trzeba bezwzględnie przelać zawartość (znad osadu) do innego naczynia przed dodaniem drożdży? Czy można robić to w tym samym fermentorze?
DOSŁADZANIE W BUTELKACH:
Chciałem przetestować dosłodzenie róznymi cukrami: erytrolem, miodem i syropem klonowym.
PYTANIE 2: czy macie jakieś doświadczenia z tymi "słodzikami"?
PYTANIE 3: jaki stosować przelicznik tj. na potrzeby dyskusji zakładam, że dodajemy powyższe cukry do butelek 0,5 l "po piwie". Zakładamy że 3 g cukru nagazowuje butelkę a powyżej 5 g cukru robi się granat. Ile dać miodu/syropu, żeby nie pizło
CZYSTOŚĆ:
Postanowiłem, że umyję fermentor i inne rzeczy płynem do naczyń i odkażę do pirosiarczynem.
PYTANIE 4: Widziałem, że pirosiarczyn robi takie "mydliny" jak się nim dezynfekuje. Czy trzeba je jakoś wypłukać czy odczekać aż ściekną a może po prostu wlać sok do tych mydlin i dodać drożdże?
PYTANIE 5: przed butelkowaniem oczywiście dezynfekuję butelki pirosiarczynem ale będę używał lejek do wsypywania cukru i erytrolu. Lejek musi być zdezynfekowany czy wystarczy go wyjąć po umyciu ze zmywarki?
PYTANIE 6: kapsle jak dezynfekujecie pirosiarczynem to nakładacie je na butelkę z takimi mydlinami czy rozkładacie na ręczniku papierowym i czekacie aż wyschną?
WYPEŁNIENIE FERMENENTORA:
Mam klasyczne wiadro plastikowe z dużą średnicą. Wiadro ma pojemność 33 litrów. Zakładam, że fermentacja przebiegnie w miarę szybko w pokojowej temperaturze
PYTANIE 7: Ile wlać litrów soku do 33 litrowego fermentora, żeby nie wykipiał ale też żeby się nie zepsuł?
POŻYWKA:
PYTANIE 8: rodzaj drożdży mocno wpływa na smak cydru. pytanie czy pożywka do drożdży zmienia smak cydru ?
RÓŻNE CYDRY A CZYSTOŚĆ:
Załóżmy, że przefermentowały mi dwa różne cydry np. z jakłek a drugi z jabłek i gruszek. Załóżmy, że je zlewam w jednym czasie do butelek wykorzystując ten sam lejek i inne akcesoria.
PYTANIE 9: Czy można stosować ten sam lejek a drożdże i bakterie z jednego cydru nie zakażą drugiego cydru w efekcie czego nie zepsuje się w butelkach?
WYPEŁNIENIE BUTELEK:
Będę dodawał około 3g cukru na 0,5 l butelkę by go nagazować.
PYTANIE 10: Do jakiego poziomu wypełnić butelkę cydrem, żeby nie wybuchła ? Robić to tak jak robi to producent wypełniając piwem rzeczoną butelkę?
UWADNIANIE DROŻDŻY
Pytanie 11: drożdże można rozrobić w wodzie i takie dodać do soku? nie zepsuje to cydru?
PEKTOENZYM:
PYTANIE 1 : Mam mętne soki NFC ze sklepu i zastanawiam się czy po dodaniu pektoenzymu, po tym jak opadnie jakiś osad a sok się sklaruje trzeba bezwzględnie przelać zawartość (znad osadu) do innego naczynia przed dodaniem drożdży? Czy można robić to w tym samym fermentorze?
DOSŁADZANIE W BUTELKACH:
Chciałem przetestować dosłodzenie róznymi cukrami: erytrolem, miodem i syropem klonowym.
PYTANIE 2: czy macie jakieś doświadczenia z tymi "słodzikami"?
PYTANIE 3: jaki stosować przelicznik tj. na potrzeby dyskusji zakładam, że dodajemy powyższe cukry do butelek 0,5 l "po piwie". Zakładamy że 3 g cukru nagazowuje butelkę a powyżej 5 g cukru robi się granat. Ile dać miodu/syropu, żeby nie pizło
CZYSTOŚĆ:
Postanowiłem, że umyję fermentor i inne rzeczy płynem do naczyń i odkażę do pirosiarczynem.
PYTANIE 4: Widziałem, że pirosiarczyn robi takie "mydliny" jak się nim dezynfekuje. Czy trzeba je jakoś wypłukać czy odczekać aż ściekną a może po prostu wlać sok do tych mydlin i dodać drożdże?
PYTANIE 5: przed butelkowaniem oczywiście dezynfekuję butelki pirosiarczynem ale będę używał lejek do wsypywania cukru i erytrolu. Lejek musi być zdezynfekowany czy wystarczy go wyjąć po umyciu ze zmywarki?
PYTANIE 6: kapsle jak dezynfekujecie pirosiarczynem to nakładacie je na butelkę z takimi mydlinami czy rozkładacie na ręczniku papierowym i czekacie aż wyschną?
WYPEŁNIENIE FERMENENTORA:
Mam klasyczne wiadro plastikowe z dużą średnicą. Wiadro ma pojemność 33 litrów. Zakładam, że fermentacja przebiegnie w miarę szybko w pokojowej temperaturze
PYTANIE 7: Ile wlać litrów soku do 33 litrowego fermentora, żeby nie wykipiał ale też żeby się nie zepsuł?
POŻYWKA:
PYTANIE 8: rodzaj drożdży mocno wpływa na smak cydru. pytanie czy pożywka do drożdży zmienia smak cydru ?
RÓŻNE CYDRY A CZYSTOŚĆ:
Załóżmy, że przefermentowały mi dwa różne cydry np. z jakłek a drugi z jabłek i gruszek. Załóżmy, że je zlewam w jednym czasie do butelek wykorzystując ten sam lejek i inne akcesoria.
PYTANIE 9: Czy można stosować ten sam lejek a drożdże i bakterie z jednego cydru nie zakażą drugiego cydru w efekcie czego nie zepsuje się w butelkach?
WYPEŁNIENIE BUTELEK:
Będę dodawał około 3g cukru na 0,5 l butelkę by go nagazować.
PYTANIE 10: Do jakiego poziomu wypełnić butelkę cydrem, żeby nie wybuchła ? Robić to tak jak robi to producent wypełniając piwem rzeczoną butelkę?
UWADNIANIE DROŻDŻY
Pytanie 11: drożdże można rozrobić w wodzie i takie dodać do soku? nie zepsuje to cydru?