Liczba postów: 39
Liczba wątków: 8
Dołączył: 2020 Aug
Reputacja:
0
Lokalizacja: Hrubieszów
Witam
Zastanawaiam sie nad zrobieniem swojego cydru. Pilem cydr w Wielkiej Brytani, gdzie maja super takie jak Bulmers, magners czy strongbow. Dlatego pisze bo wiem ze polskie z tego co probowalem sa bardzooooo slodkie. Jakich odmian jablek moge uzyc aby moj cydr nie byl tak bardzo slodki. Mam jeszcze pytanie jak zrobic zeby cydr byl czysty i klarowny. Przypominam ze jeszcze nie robilem ale mam zamiar w tym roku. Bylbym wdzieczny jezeli jakis doswiadczony producent cydra dal mi jakies wskazówki.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 8
Dołączył: 2020 Aug
Reputacja:
0
Lokalizacja: Hrubieszów
Ja dopiero zaczynal bede przygode z cydrem. Takie hobby , a nie ukrywam ze bardziej mi smakuje niz piwo, tylko tak jak mowie ze nie chce zeby byl jak te polskie cydry "soki jablkowe" Strongbow byl w polsce ale od dluzszego czasu nie widze, a poza tym smakowal jak sok , bardzo slodki sok. Wlasnie przegladam fora co i jak. Bede probowal na kilka sposobow i zobaczymy ktory jest najlepszy :-) Jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 8
Dołączył: 2020 Aug
Reputacja:
0
Lokalizacja: Hrubieszów
Bartek Dzieki wielkie Niestety probowalem kilka rodzajow polskich cydrów ale zaden nie smakuje jak cydr. Najlepszy jaki pilem to Bulmers w UK ale jest drogi. Jezeli bym wiedzial jakich konkretnie jablek potrzebuje to moze moglbym sobie zalatwic. Ja czesto za granice jezdze wiec jezeli w danym kraju sa jablka takie jakich potrzebuje to nie jest problem.
Na pewno rzuce okiem na link ktory mi przyslales. Zalezy mi na kwasnym i dlatego bede probowal 4 rodzajow z niewielkich ilosci jablek. chce zobaczyc czym beda sie roznic jezeli dodam rozne iliosci cukru, drozdzy i czegokolwiek co jest potrzebne do produkcji cydru. Jeszcze raz dzieki. A tak zapytam jeszcze jak to jest z procentami? chodzi mi ze nie chce aby moj cydr mial 10%. Czy da sie zatrzymac ten proces? tak jak mowilem jestem swiezakiem.
Liczba postów: 647
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Jeśli chodzi o procenty, to z typowo możesz się spodziewać 7%, z normalnych jesiennych jabłek. Jeśli trafisz na szczególnie słodkie, może to być nawet 8,5%. Wczesne jabłka (sierpień-wrzesień) mają mniej cukru i taki cydr będzie miał rzędu 5,5%.
"Cydrowe" jabłka trudno jest kupić. Jeśli podróżujesz po UK lub Francji, Hiszpanii, to może uda Ci się coś upolować, ale to moim zdaniem musiałbyć po jakichś sadach pojeździć, i to bardziej jesienią.
Liczba postów: 647
Liczba wątków: 84
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
42
Tak jak powyżej pisałem: 7% +- 1,5%