2021-02-18 04:43 PM
(2021-02-18 09:39 AM)smigielski napisał(a):Dlaczego chcesz wkopywać głębiej? Szczepisz na podkładkach karłowych i chcesz utrzymać taki pokrój czy może obawiasz się że wraz z późniejszym wzrostem podkładka poniżej miejsca szczepienia wypuści pędy? Podobno przesadne pogrążanie 15-20 cm poniżej naturalnej szyjki korzeniowej nie służy drzewkom, które po wkopaniu muszą wykształcać potrzebne do wzrostu korzenie z zakopanej części i ta wyrośnięta część korzeni znajdująca się głębiej, nie jest już do niczego przydatna. Drzewko może chorować. Z mojego doświadczenia wynika, że szczepienie cieniutkiego zrazu na grubszej, silnej podkładce daje dobre efekty, zabezpieczam tylko cały zraz przed wysychaniem (maść lub farba z dodatkiem fungicydu).(2021-02-16 02:52 PM)Bartek napisał(a): Nie wiem czy to nie za wcześnie, żeby wystawiać szczepione drzewka na zewnątrz?To było pytanie z maja 2020.
Żeby drewno się zespoliło, potrzeba co najmniej 2 tygodni w temp. ~10-12C.
Więc jak na razie ta piwnica brzmi OK.
Z wątpliwości dotyczących szczepienia, to jeszcze się zastanawiam jak podejść do różnicy średnicy pomiedzy szczepionką a podkładką. W tamtym roku szczepiłem 20cm od korzenia, ale to chyba nie był dobry pomysł. W tym roku planuje pilnować żeby średnica w miejscu szczepienia była taka sama a poźniej drzewko bedę musiał wkopać głębiej.