Witam na forum
Lektura strony projekt cydr przekonała mnie do podjęcia próby zrobienia własnego cydru.
19.10.2017 nastawiłem pierwszą testową partię cydru na soku Royal Apple.
10 litrów soku, drożdże lv1116 i pożywka proferm plus
sok miał ph 3.2-3.3 mierzone papierkiem i blg ok. 11, sok dosłodzilem cukrem do ok. 13,5 blg
Uwodnione drożdże zadałem o 17.30 i następnego dnia rano już pracowały na całego . Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni.
Aktualnie, po niecałych 3 tygodniach aktywność wyraźnie spadła i szykuję się do zlania cydru znad osadu na cichą fermentację w damach.
Z rurki czuć cały czas bardzo przyjemny owocowy zapach z lekką domieszką drożdży.
CDN ...
09.11.2017
Po 3 tygodniach, drożdże przefermentowały cukier, blg=0.
Cydr zlany do dam na cichą fermentację. Strata ok. 0.5l / 10l uzupełniona takim samym sokiem.
Smak bardzo wytrawny, owocowy, lekko wyczuwalne drożdże, zarówno w smaku jak i zapachu. Jeśli ktoś byłby zdesperowany, to tak naprawdę dałoby się go pić już w tym momencie, ale cierpliwie poczekam.
Lektura strony projekt cydr przekonała mnie do podjęcia próby zrobienia własnego cydru.
19.10.2017 nastawiłem pierwszą testową partię cydru na soku Royal Apple.
10 litrów soku, drożdże lv1116 i pożywka proferm plus
sok miał ph 3.2-3.3 mierzone papierkiem i blg ok. 11, sok dosłodzilem cukrem do ok. 13,5 blg
Uwodnione drożdże zadałem o 17.30 i następnego dnia rano już pracowały na całego . Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni.
Aktualnie, po niecałych 3 tygodniach aktywność wyraźnie spadła i szykuję się do zlania cydru znad osadu na cichą fermentację w damach.
Z rurki czuć cały czas bardzo przyjemny owocowy zapach z lekką domieszką drożdży.
CDN ...
09.11.2017
Po 3 tygodniach, drożdże przefermentowały cukier, blg=0.
Cydr zlany do dam na cichą fermentację. Strata ok. 0.5l / 10l uzupełniona takim samym sokiem.
Smak bardzo wytrawny, owocowy, lekko wyczuwalne drożdże, zarówno w smaku jak i zapachu. Jeśli ktoś byłby zdesperowany, to tak naprawdę dałoby się go pić już w tym momencie, ale cierpliwie poczekam.