Pierwszy Cydr, proszę o sugestie
#2
Spokojnie. Jesteś już po redukcji pierwszego osadu i teraz pozostaje tylko czekać.... do wiosny. Jeśli ten pomiar d=1,018 jest z chwili zlewania znad osadu to masz tam jeszcze jakieś 36,5 gramów cukrów w litrze. Przy przechowywaniu w temperaturze 15 oC jeszcze odfermentuje niżej, sklaruje się i wtedy zobaczysz jak smakuje naprawdę i jak dalej chcesz z nim podziałać. Możesz jeszcze za jakiś miesiąc jeśli pojawi się dużo osadu zredukować raz jeszcze, zlewając bez napowietrzania. Nawet jeśli nie siarkowałeś soku jeśli umyłeś owoce, kroiłeś i usuwałeś nadpsute fragmenty, fermentowałeś klarowny sok i teraz trzymasz "pod korek", byłbym spokojny, że nic złego się nie przydarzy.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 11:38 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez blackpowder - 2020-10-27 05:40 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 06:07 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-27 08:45 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-27 09:35 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-27 10:14 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-28 11:16 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-10-28 04:29 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-28 06:08 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-10-31 09:45 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez newrom - 2020-11-02 10:01 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez Bartek - 2020-11-02 10:33 AM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2020-11-02 06:05 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2021-02-06 08:26 PM
RE: Pierwszy Cydr, proszę o sugestie - przez MarcinŁ - 2021-02-25 08:50 PM

Skocz do: