Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Dołączył: 2020 Nov
Reputacja:
1
Lokalizacja: Mazowsze
Cześć, czy ktoś może polecić konkretne modele (a najlepiej konkretne produkty do kupienia online) które zapewniają względnie dokładny pomiar?
Niestety większość ma duży szeroki zakres skali (np. od 0 do 35 blg) który utrudnia prawidłowy odczyt. Poza tym słyszałem że produkty najpopularniejszych tanich firm są niedokładne nawet w mniejszych zakresach.
Jeśli ktoś ma sprawdzony sprzęt (najlepiej w zakresie max 20 blg) to będę wdzięczny za wszelkie opinie
Liczba postów: 566
Liczba wątków: 70
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
38
Ja mam zestaw takich cukromierzy (gęstościomierzy) precyzyjnych: https://marxam.pl/search/text=cukromierz/pl.html
Razem do kupy pokrywają skalę od około -4 do ~22 Blg (w przeliczeniu). Realnie używa się od ciut poniżej -1 do 18-19.
Mają dwie wady:
- są szerokie i długie, przez co do pomiaru trzeba używać menzurki o pojemności 500ml
- są strasznie delikatne - ten, którego używam najczęściej (1.000-1.030; 0~8 Blg), obłamał mi się już trzy razy - naprawdę niewiele trzeba.
Cukromierzy i areometrów jest sporo, ale takich jak chcesz, nieco dokładniejszych, trzeba szukać w specjalistycznych firmach, np.:
- https://www.bionovo.pl/p/areometry-do-pomiaru-gestosci/
- https://www.e-laboratoria.pl/areometry-uniwersalne
- https://www.gomar.pl/pl/produkty/cukromi...ukromierze
ewentualnie
- https://www.brouwland.com/en/our-product...hermometer
tutaj trochę zapłacisz za przesyłkę, ale ogólnie bardzo fajny sklep, ciekawe rzeczy mają
Taki zakres jak piszesz jest super i też się zastanawiam czy sobie takiego nie kupić "na co dzień", a te precyzyjne zachować "do celów specjalnych".
Fajne są te modele z termometrem, bo odpada kwestia pomiaru temperatury - temperatura ma bardzo duży wpływ na pomiar.
Jeśli chodzi o błąd w areometrach, to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie samodzielnie sprawdził na wodzie destylowanej, ewentualnie specjalnie przygotowanych próbkach o różnej gęstości i zaznaczył offset/przesunięcie.
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Dołączył: 2020 Nov
Reputacja:
1
Lokalizacja: Mazowsze
Przez pewien moment zastanawiałem się nad tymi z marxam - chociaż ich delikatność nie zachęca (mam talent do psucia różnych rzeczy ).
Zastanawiam się na razie nad jednym bardziej uniwersalnym, np. takim
https://browamator.pl/areometr-winiarski...3,136,3699
+ ewentualnie jeden dokładny z wąskim zakresem w okolicach od 0 - 5blg.
Znalazłem trochę informacji na ten temat na innych forach w temacie piwa/wina i często przewija się właśnie Alla france lub polskie firmy ze sprzętem laboratoryjnym - ciekawe jakie są ceny w takich sklepach, niestety na ogół cenniki nie są ogólnodostępne
Liczba postów: 566
Liczba wątków: 70
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
38
Wybór konkretnego modelu zależy też od tego do czego planujesz go używać. Tak tak, do pomiaru gęstości/ciężaru właściwego/Brix/Blg - ale po co konkretnie?
Żeby zorientować się jakie są parametry surowego soku, obserwować od czasu do czasu postępy i na koniec upewnić się, że fermentacja się już zakończyła, wystarczy dowolny, niespecjalnie dokładny areometr. Taki jak podałeś powyżej jest aż za dobry: dokładność odczytu SG 0.001, czyli ~0,25 Brix/Blg; super, że ma termometr. Jeśli interesuje Cię oszacowanie zawartości alkoholu, to ta wbudowana skala jest pewnie przystosowana dla wina, więc dla cydru czysto orientacyjna - lepiej skorzystać z tabelek/kalkulatorów, a te i tak dają wynik z niepewnością rzędu 0,5-1%vol, więc dokładność areometru nie ma tutaj wielkiego znaczenia.
Dokładniejszy areometr przydaje się praktycznie wyłącznie w przypadku powolnych fermentacji, kiedy chcesz się przekonać że pomimo pozornego braku aktywności drożdże wciąż pracują, robiąc pomiary np. co tydzień i obserwując niewielkie spadki SG, lub gdy chcesz złapać cydr z idealną zawartością pozostałego cukru, żeby dokończył już w butelce. W obydwu przypadkach, bardziej interesować Cię będą "dolne" zakresy, już za połową fermentacji - do tego najlepiej nadaje się zakres 1000-1030 g/l.
Jakbym od nowa kompletował areometry, to myślę że poszedłbym w jeden o zakresie ~1.000 - 1.100 SG i (opcjonalnie) drugi 1000-1030 g/l. Zwróć uwagę, że te dokładniejsze są wyskalowane w gęstości, a ten o szerszym zakresie w SG. Różnica jest niewielka, ale mimo wszystko: SG = gęstość / 998,23. Zależność między SG i Brix/Blg jest nieliniowa, chociaż z grubsza można przyjąć że Brix = (SG-1)*1000 / 4, czyli ćwierć tego co w ciężarze właściwym jest po przecinku.
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Dołączył: 2020 Nov
Reputacja:
1
Lokalizacja: Mazowsze
2021-02-01 09:02 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-02-01 09:34 AM przez fantazyjny13.)
(2021-01-31 10:18 PM)Bartek napisał(a): Dokładniejszy areometr przydaje się praktycznie wyłącznie w przypadku powolnych fermentacji, kiedy chcesz się przekonać że pomimo pozornego braku aktywności drożdże wciąż pracują, robiąc pomiary np. co tydzień i obserwując niewielkie spadki SG, lub gdy chcesz złapać cydr z idealną zawartością pozostałego cukru, żeby dokończył już w butelce. W obydwu przypadkach, bardziej interesować Cię będą "dolne" zakresy, już za połową fermentacji - do tego najlepiej nadaje się zakres 1000-1030 g/l.
Jakbym od nowa kompletował areometry, to myślę że poszedłbym w jeden o zakresie ~1.000 - 1.100 SG i (opcjonalnie) drugi 1000-1030 g/l. Zwróć uwagę, że te dokładniejsze są wyskalowane w gęstości, a ten o szerszym zakresie w SG. Różnica jest niewielka, ale mimo wszystko: SG = gęstość / 998,23. Zależność między SG i Brix/Blg jest nieliniowa, chociaż z grubsza można przyjąć że Brix = (SG-1)*1000 / 4, czyli ćwierć tego co w ciężarze właściwym jest po przecinku.
Właśnie do powolnych fermentacji w niskiej temperaturze potrzebny mi dokładniejszy sprzęt - na obecnym mogę ciężko już ocenić czy fermentacja idzie do przodu nie mówiąc o dokładniejszych wyliczeniach Obawiam się też że im bliżej będzie do końca, tym trudniej będzie ocenić czy w ogóle coś jeszcze pracuje.
Zgodnie z tym co proponujesz chyba zdecyduję się na model do którego wysłałem link - wystarczająco szeroki zakres pomiaru i termometr sprawiają że powinien dobrze spełniać rolę podstawowego sprzętu. Do tego dokupię dokładniejszy sprzęt na dolny zakres zawartości cukru w moszczu - napiszę do firm zajmujących się stricte sprzętem laboratoryjnym i dowiem się jakie mają ceny (jak dostanę odpowiedzi to podzielę się informacją w wątku bo chyba większość tych sklepów nie informuje na stornie o cenach).
Wielkie dzięki za wszelkie porady
EDIT
Właśnie dostałem ofertę z Conbest:
areometr 1.000 - 1.100 / 0.001g/cm3 bez termometru 135zł,
areometr 1.000 - 1.050 / 0.001g/cm3 bez termometru 138zł,
termometr alkoholowy -20 - 50 stopni 115zł.
Ceny oczywiście bez wzorcowania.
Liczba postów: 566
Liczba wątków: 70
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
38
Info z Gomar:
Termodensymetr uniwersalny TYP "A" 1,000-1,100 g/cm3 z podziałką co 0,001 g/cm3 z cechą legalizacyjną kosztuje 200 zł netto/sztuka
Możliwe dodatkowo:
Świadectwo legalizacji pierwotnej - 200 zł netto/sztuka (wymagane przez Urząd Celno-Skarbowy)
Świadectwo wzorcowania PCA - 430 zł netto/sztuka (wymagane przez Polskie Centrum Akredytacji)
Koszt kuriera przedpłata - 20 zł netto
Koszt kuriera za pobraniem - 25 zł netto
Stawka podatku Vat - 23 %
Czas realizacji w zależności od opcji od 7 do 30 dni roboczych
Liczba postów: 566
Liczba wątków: 70
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
38
Tak wyglądają te bardzo dokładne areometry z Alla France, w porównaniu z najzwyklejszym cukromierzem uniwersalnym:
Natomiast tak wygląda termo-gęstościomierz 1000-1100g/l z Gomar:
Z jednej strony super czytelny i w ogóle, ale ma dwie wady:
1) jest za długi
Żeby zmierzyć gęstość w okolicy 1000 (czyli najgłębiej) potrzeba napełnić zlewkę 500ml praktycznie po brzeg.
2) jednak brakuje mi skali w dolnym zakresie. Miałem nadzieję, że - podobnie jak w Alla France - skala będzie nieco szersza niż zadeklarowana (w końcu to tylko kawałek papierka..), ale niestety kończy się równo na 1000. Już sama woda w temp. 20C ma gęstość 998,2g/l, czyli poza skalą, a w pełni odfermentowany cydr ma jeszcze nieco mniej.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 10
Dołączył: 2019 Oct
Reputacja:
2
Lokalizacja: Okolice Krakowa
To nie próbka jest za duża, tylko nastawy robisz za małe! ;-)
Liczba postów: 566
Liczba wątków: 70
Dołączył: 2017 Mar
Reputacja:
38
Ten z Browamatora: Alla France 0.990 - 1.200, jest zgrabniejszy, ale też dość długi:
Na plus jest szerszy zakres w dolnym przedziale - można spokojnie zmierzyć w pełni odfermentowany cydr.
I też trochę mniej się musi zanurzyć, ale wciąż trzeba wysoką zlewkę.
Skala czytelna, a dodatkowo na termometrze poglądowa korekta wskazania:
Tylko że to bzdura jest co podaje Browamator, że skala niby pokazuje ciężar właściwy (SG) - jak byk pisze, że to są g/ml, czyli gęstość!
Napisałem do sklepu, że błąd mają, ale nie wiem czy zrozumieli bo wprawdzie zaproponowali że mogę odesłać, ale opis jaki był taki jest..
Na skali oprócz gęstości jest również szacowana zawartość alkoholu - przygotowana pewnie dla wina, bo w górnym zakresie "ucieka" w stosunku do cydrowych standardów o rzędu 0,5%.
Ale ogólnie areometr spoko, zostawię sobie
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Dołączył: 2020 Nov
Reputacja:
1
Lokalizacja: Mazowsze
A jak wygląda "prawdomówność" tego areometru alla france z browamatora? Ja już dostałem swój, ale niestety moja menzurka która ma max pojemność w okolicach 350ml okazała się zbyt niska żebym mógł sprawdzić na wodzie, więc dalej nie wiem czy pokazuje prawdę czy trzeba coś dodawać/odejmować
|