Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie
#22
Bartek, jeśli dobrze rozumiem prowadziłeś od początku fermentację soku w beczce przygotowanej jak opisałeś na blogu przez zaszczepienie wybranymi drożdżami i O. oeni? Czyli FJM zachodziła równolegle z pracą drożdży i w niskiej temperaturze? Ciekawi mnie czy wstępnie siarkowałeś sok i jaki jest teraz spadek kwasowości? W moich dotychczasowych nastawach dzika FJM występowała w czasie wiosennego "odbicia" fermentacji wraz ze wzrostem temp. (widoczna lekka pianka i praca na granicy wysycenia CO2), co dawało spadek kwasowości około 1 g/L i tylko minimalny spadek gęstości.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez kuneg - 2021-07-08 10:26 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 08:19 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 08:59 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-10 09:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-10 10:50 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-10 11:24 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez Bartek - 2021-07-12 03:45 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez radoL - 2021-07-13 11:38 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-13 02:20 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-14 04:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 04:19 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-17 09:49 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-17 10:21 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez guma44 - 2021-07-18 02:08 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez newrom - 2021-07-18 07:50 PM
RE: Klasyfikacja cydrów - przez kuneg - 2021-07-22 09:07 AM
RE: Klasyfikacja cydrów - cydry francuskie - przez blackpowder - 2022-02-10 02:53 PM

Skocz do: