Pytanie dot. klarowania
#7
Ja nie mieszam gruszek z jabłkami, sok gruszkowy zawiera kwas cytrynowy, który może być zjedzony przez bakterie dając nieciekawe estrowe efekty (octanu etylu). Raczej nie spodziewałbym się fermentacji mlekowej - siarkowanie dobrane do pH na poziomie 25 mg/L wolnego SO2 i zaszczepienie drożdży saccharomyces, powinno zapobiec FJM. Stawiam na zmętnienie dużą populacją drożdży w nastawie, którą można zredukować, kilkukrotnie zlewając cydr.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-12 09:28 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-13 12:29 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez Bartek - 2023-04-13 02:02 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-13 03:07 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 08:17 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-14 10:03 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 11:31 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-14 01:02 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez blackpowder - 2023-04-14 02:57 PM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez Bartek - 2023-04-17 06:34 AM
RE: Pytanie dot. klarowania - przez adrian26 - 2023-04-17 08:52 AM

Skocz do: