Podręcznik cydrownika

Wszystko co potrzebujesz wiedzieć o robieniu cydru.

Praca nad podręcznikiem jest w trakcie.
– 2021/22: początek projektu
– 2024-01: odchudzenie i przebudowa większości treści
– 2024-07: gotowe rozdziały 2-4.4 (rozdział 1 wciąż ewoluuje)

Spis treści

1 Jak powstaje cydr

2 Typy i style cydrów

3 Jabłka na cydr

3.1 Kategorie jabłek

3.2 Francuskie odmiany cydrowe

3.3 Angielskie odmiany cydrowe

3.4 Wysładzanie jabłek

3.5 Próba skrobiowa

3.6 Mycie jabłek

4 Wyciskanie soku

4.1 Wyciskarki i sokowirówki

4.2 Mielenie jabłek

4.3 Maceracja miazgi

4.4 Wyciskanie w prasie


W dalszej kolejności…

Najważniejsze parametry soku na cydr

Cukier

Kwas

Polifenole

Regulacja

Oczyszczanie

Siarkowanie

Pasteryzacja

Czystość i higiena

Fermentacja

Drożdże

Pożywki

Fermentory

…końca nie widać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *