Wyciskarki i sokowirówki są oczywiście urządzeniami przeznaczonymi do wyciskania soku, ale do przygotowania soku na cydr nie nadają się zbyt dobrze.
Nie są to sprzęty przeznaczone do wyciskania dużych ilości soku. Ich silniki i mechanizmy nie są przystosowane do długotrwałej pracy i ciągłego obciążenia – musisz obchodzić się z nimi delikatnie i pilnować, żeby się nie przegrzewały.
Są bardzo pracochłonne w obsłudze: stosunkowo niewielkie otwory wlotowe wymuszają konieczność krojenia jabłek na ćwiartki i mozolnego podawania po kawałeczku, a niewielkie pojemniki na sok oraz fusy/wytłoki wymagają częstego opróżniania.
Wyciśnięty sok zawiera bardzo dużo owocowych resztek. W przypadku sokowirówek, większość owocowych pozostałości zbiera się na powierzchni w postaci grubej piany, która potrafi zająć nawet połowę objętości naczynia. Zaś efekty pracy wyciskarek wolnoobrotowych często, bardziej niż sok, przypominają jabłkowe „smoothie” lub wręcz mus jabłkowy.
Uzyskany w ten sposób sok trzeba dodatkowo przefiltrować – przez niezbyt gruby, ale gęsty, materiał: na przykład rozciągnięte na wiadrze prześcieradło. W zależności od konsystencji, takie filtrowanie może zająć nawet kilka godzin.