2018-11-25 01:19 PM
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S151...ci_arttext
v54n3a17.pdf (Rozmiar: 201,36 KB / Pobrań: 3)
Tym razem brazylijscy naukowcy poszli po rozum do głowy i zadali sobie pytanie czy jest sens dodawać pożywki do fermentacji cydru.
I co się okazało? Badanie kończy się konkluzją, że absolutnie nie powinno się tego robić, że obecne, pochodzące z komercyjnych nawożonych hodowli jabłka zawierają taki poziom azotu, że absolutnie więcej nie potrzeba. A właściwie to przydałoby się mniej.
Wskazują, że średnia ilość azotu w jabłkach ciągle rośnie:
- 1960 -> 80ppm
- 1990 -> 130ppm
- 2011 -> 155ppm
Podczas gdy oni wykazali w badaniu że sok, który ma nawet 60ppm nie ma problemu z przebiegiem fermentacji.
Do tego pokazali jak kolosalna jest różnica pomiędzy fermentacją soku z 60, 120 oraz 160 mg N/L.
To nie o azot trzeba dbać tylko o witaminy i minerały.
v54n3a17.pdf (Rozmiar: 201,36 KB / Pobrań: 3)
Tym razem brazylijscy naukowcy poszli po rozum do głowy i zadali sobie pytanie czy jest sens dodawać pożywki do fermentacji cydru.
I co się okazało? Badanie kończy się konkluzją, że absolutnie nie powinno się tego robić, że obecne, pochodzące z komercyjnych nawożonych hodowli jabłka zawierają taki poziom azotu, że absolutnie więcej nie potrzeba. A właściwie to przydałoby się mniej.
Wskazują, że średnia ilość azotu w jabłkach ciągle rośnie:
- 1960 -> 80ppm
- 1990 -> 130ppm
- 2011 -> 155ppm
Podczas gdy oni wykazali w badaniu że sok, który ma nawet 60ppm nie ma problemu z przebiegiem fermentacji.
Do tego pokazali jak kolosalna jest różnica pomiędzy fermentacją soku z 60, 120 oraz 160 mg N/L.
To nie o azot trzeba dbać tylko o witaminy i minerały.