2020-08-11 06:57 PM
cydr
|
2020-09-12 10:14 PM
Ja też jestem zwolennikiem tych bardziej kwaśnych ? Trochę kombinowałem z odmianami, które miały dawać pełność smaku (taniny) ale zawsze za nimi szedł kwas. Zresztą pojęcie kwasowości jest subiektywne. Ja piję wina wytrawne i to często właśnie o dużej kwasowatości.
Przy zawartości kwasów w soku jabłkowym ok. 7g/l cydr jest moim zdaniem już na górnej granicy pijalnosci. Warto mierzyć poziom kwasowości! Już na etapie soku wiesz co masz. Przy mocno dojrzałych jabłkach i niektórych odmianach może być poniżej 5g a to już daje fajny cydr choć przy tych odmianach trochę płaski. Opcją jest dosładzane niefermentowalnymi alkoholami cukrowymi typu ksylitol czy erytrol. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|