2020-12-17 10:57 AM
Witam,
Przestawiając fermentor wciągnęło mi wodę z rurki fermentacyjnej do cydru. Pytanie czy może to wywołać jakieś zakażenie i jeśli tak to jak temu zaradzić? Poniżej kilka informacji.
Cydr nastawiłem 22.11.2020 wychodzi już ponad 3 tyg. Fermentacja w sumie zakończyłą się po jakichś 15 16 dniach ale z braku czasu postanowiłem kilka dni go jeszcze przetrzymać.
Cydr z soku z jabłek Topaz
ok 15l soku
Blg początkowe 14,5
pH soku - 3,2
sok zasiarkowałem jeszcze pirosiarczynem potasu w ilości 0,1g/lmoszczu
po 24 h od zasiarkowania dodałem pożywkę Kombi Browinu i drożdże Gozdawa French Cider G1
rurka fermentacyjna cicha czyli z pokrywką. Kurz nie powinien się do tej wody dostać, żadnych meszek ni ebyło, ale woda była z kranu. Niestety nie przegotowana.
Cydr dziś zleję do balonu do klarowania więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie to będę miał jeszcze czas żeby ten cydr naprawić.
Przestawiając fermentor wciągnęło mi wodę z rurki fermentacyjnej do cydru. Pytanie czy może to wywołać jakieś zakażenie i jeśli tak to jak temu zaradzić? Poniżej kilka informacji.
Cydr nastawiłem 22.11.2020 wychodzi już ponad 3 tyg. Fermentacja w sumie zakończyłą się po jakichś 15 16 dniach ale z braku czasu postanowiłem kilka dni go jeszcze przetrzymać.
Cydr z soku z jabłek Topaz
ok 15l soku
Blg początkowe 14,5
pH soku - 3,2
sok zasiarkowałem jeszcze pirosiarczynem potasu w ilości 0,1g/lmoszczu
po 24 h od zasiarkowania dodałem pożywkę Kombi Browinu i drożdże Gozdawa French Cider G1
rurka fermentacyjna cicha czyli z pokrywką. Kurz nie powinien się do tej wody dostać, żadnych meszek ni ebyło, ale woda była z kranu. Niestety nie przegotowana.
Cydr dziś zleję do balonu do klarowania więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie to będę miał jeszcze czas żeby ten cydr naprawić.